Jedinstveni portal u regiji
177

Drugačija, poštenija i nejaranska Kritika.ba

Piše: A. Dž.
Grupa mladih komparativistkinja i komparativista sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu nedavno je pokrenula jedinstveni portal u regiji, koji posjetiteljima nudi kritičke osvrte na pozorišne predstave, književna djela i filmska ostvarenja.

Portal Kritika.ba je nastao zahvaljujući grupi mladih ljudi, uglavnom prijatelja, kojima je cilj, kako sami kažu, ponuditi alternativu pomalo učmaloj kritičkoj zajednici, malo drugačiju, pošteniju i nejaransku kritiku.

"S obzirom na to da je portal veoma mlad, još uvijek pišemo samo književnu, pozorišnu i filmsku kritiku. Najviše smo, za sada, fokusirani na bosanskohercegovačku kulturnu i umjetničku scenu, s tim da imamo namjeru naše djelovanje proširiti i na regiju. Već smo dobili nekoliko ponuda za saradnju od afirmisanih kritičarskih imena, naročito iz Srbije i Hrvatske. Sa pojedinim izdavačkim kućama i pozorištima imamo dogovorenu saradnju, sa nekima smo još uvijek u fazi pregovora, ali je sasvim jasno da je prepoznata potreba za postojanje kritike, onakve kakvu je mi percipiramo", kaže ekipa Kritike za portal Klix.ba.

Naglašavaju da su finansijski neovisni. Sami snose troškove održavanja portala, a tekstove pišu pro bono, što im omogućava slobodniji pristup pisanju.

"Mi ne pišemo tekstove kao sudove, već kao nuđenje perspektive za čitanje/gledanje određenog djela. Ne zanimaju nas dnevno-političke priče, rodbinski odnosi ili nacionalne pripadnosti. Pišemo kritike na osnovu konkretnog korpusa", ističe ekipa Kritike.

Takvim pristupom i ozbiljnim radom žele postati ozbiljan faktor koji će u određenoj mjeri utjecati na kulturnu i umjetničku scenu.

"Trudimo se da uz kritičnost njegujemo i kreativnost, u smislu da uz identificiranje eventualnih slabosti djela ponudimo barem pravac koji vodi ka njegovom unapređenju. Osim toga, cilj nam je i pokretanje dijaloga između kritičara, autora djela i publike, i to dijaloga kao reakcije na djelo, a sve u cilju njegovog boljeg prihvatanja. Pisanje kritike samo po sebi ne znači ništa, ako ne izazove reakciju. Sasvim je nebitno da li pozitivna ili negativna, reakcija pokreće aktivniji odnos između djela i publike, pri čemu je kritika njegov inicijator", kažu za naš portal mladi kritičari.

Kako se portal i dalje razvija, u planu imaju pokretanje rubrike koja će biti isključivo teorijska, a u okviru koje će objavljivati teorijske radove iz oblasti književnosti, teatra i filma.

Sadržaj portala Kritika.ba je zaštićen Creative Commons licencom, i slobodan je za prenošenje, uz obavezno navođenje imena autora i izvora.