{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Druga sesija Otvorenog internacionalnog univerziteta Ars Aevi

F
15.3.2006. u 18:40
0
0
Druga sesija Otvorenog internacionalnog univerziteta Ars Aevi
0
Druga sesija Otvorenog internacionalnog univerziteta Ars Aevi
Nakon susreta Jannisa Kounellisa i Brune Cora sa studentima i umjetnicima na ALU, u ponedjeljak, 20. marta iranski umjetnik Bizhan Bassiri i art kritičarka Beral Madra dolaze u Sarajevo.
U ponedjeljak, 13. marta, jedan od najznačajnijih umjetnika današnjice, Jannis Kounellis i renomirani art kritičar Bruno Cora sreli su se sa studentima umjetnosti i umjetnicima u prepunom amfiteatru Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Ovim susretom započeo je novi ciklus programa Otvorenog internacionalnog univerziteta Ars Aevi. Program "Ars Aevi Susreti" u Sarajevo dovodi vodeće internacionalne aktere svijeta savremene umjetnosti kako bi svoja iskustva podijelili sa sarajevskim studentima umjetnosti, umjetnicima i stručnjacima iz ove oblasti. Na ovaj način Ars Aevi nastavlja i njeguje saradnju sa istaknutim umjetnicima i kritičarima umjetnosti koji su sudjelovali u kreiranju Kolekcije budućeg Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

Druga sesija "Ars Aevi Susreti 2006" bit će održana već slijedećeg ponedjeljka, 20. marta kada će se sa studentima sresti poznati iranski umjetnik Bizhan Bassiri i jedna od vodećih turskih kustosica Beral Madra. Susret će biti održan u amfiteatru Akademije likovnih umjetnosti sa početkom u 17 sati. Dan ranije, 19. marta u Turskom kulturnom centru bit će otvorena izložba fotografija Gina di Paolo "Bizhan Bassiri: Eventi Tellurici" o izložbi Bizhana Bassirija koju je Ars Aevi priredio u Sarajevu u 2002. godini.

Bizhan Bassiri rođen je u Teheranu 1954. godine. Živi i radi u Rimu. Dugi niz godina izlaže u muzejima i galerijama širom svijeta, a u svom radu upotrebljava različite medije, od instalacije do videa. U Sarajevo dolazi kao jedan od prvih umjetnika čiji je rad postao dijelom Kolekcije Ars Aevi. Iranski umjetnik u Sarajevu je 2002. godine u organizaciji Ars Aevi realizirao izložbu "Eventi Tellurici" koja je dalje predstavljena u Istanbulu, gdje je kustosica bila Beral Madra, a zatim i u Rimu i Napulju. Skulptura Bizhana Bassirija "La Bestia" postavljena je na terenu budućeg Muzeja Ars Aevi na Vilsonovom šetalištu.

Bizhan Bassiri i Beral Madra upoznali su se u Sarajevu u 2002. godini, kada je ona odlučila da njegovu sarajevsku izložbu predstavi u Istanbulu. Beral Madra, jedna od vodećih turskih art kritičara bila je jedan od osnivača i glavni koordinator i kustos prvog Istanbulskog bijenala. Pored toga što se bavi promovisanjem stvaralaštva mladih neafirmisanih umjetnika, ona je i kustos Turskog paviljona na Venecijanskom bijenalu. Kao art kritičar u posljednje vrijeme najviše se bavi pitanjem razlika između istočne i zapadne kulture i umjetnosti i problematikom transkulturalnosti, multikulturalnosti i kombinacije religioznih, etičkih i tradicionalnih različitosti i specifičnosti.

Martovski program "Ars Aevi Susreti" realizovan je uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Italije i Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini, a u saradnji sa Akademijim likovnih umjetnosti u Sarajevu, Umjetničkom galerijom BiH i Turskim kulturnim centrom.

Ars Aevi se ovim događajima priključuje programu Sarajevske zime u 2006. godini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: