Kultura
0

Druga godina Klezmer festivala u Sarajevu

FENA
Od 13. do 15. septembra u Sarajevu će se održavati Klezmer festival, manifestacija za mir među narodima, inspirisana jevrejskom muzikom nastalom iz spoja različitih kultura.

Festival je promoviran od strane Ministarstva vanjskih poslova Italije, Regije Marche, talijanskog veleposlanstva u Sarajevu, Foruma gradova Jadranskog i Jonskog mora, ARCI-a, ARCS – Arci kultura i razvoj, Udruge musica klezmer, Udruge Jadran Sredozemlje te Talijanske kooperacije za razvoj.

Za četvrtak, 13. septembra predviđen je koncert Ilarie Patassini – Pilar, pobjednice XVIII izdanja Musicultura festivala (talijanski festival autorske glazbe), pjevačice jazz i tradicionalne glazbe te rock i blues band Snaps iz Sarajeva.

U petak, 14. septembra koncertom će se predstaviti Giovanni Allevi, jedan od najpoznatijih talijanskih pijanista, kojeg međunarodna kritika naziva i „talijanski klavirski genij“ i „Mozart 2000.“. Poznat je po obradama klasične europske glazbene tradicije koju otvara novim pop i suvremenim glazbenim tendencijama.

Zadnjeg dana Festivala, 15. septembra u sarajevskoj Vijećnici nastupit će Giovanni Seneca trio & Sabine Meyer, na koncertu pod nazivom „Mediteranski napjevi – za mir među narodima“, uz sudjelovanje međureligijskog zbora Pontanima. Mediteranski napjevi je spektakl koji se zasniva na susretu narodnih pjesama mediteranskog podneblja, od juga Italije preko Španjolske, Sjeverne Afrike, Grčke pa sve do Balkana, te originalnih kompozicija Giovannija Senece.

Nakon koncerta, u 23 sata, predviđeno je zatvaranje Festivala koje će animirati kazališna skupina Zeroteatro, najavljeno je danas iz Italijanske ambasade u Sarajevu.