Urbana umjetnost
70

Druga edicija Street Arts Festivala vraća život u napuštene mostarske prostore i bezlične fasade

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Otvoreno je drugo izdanje mostarskog Street Arts Festivala i programa StreetArTura urbane intervencije koji će trajati sve do 10. oktobra ove godine. Festival donosi bogat program koji će objediniti oslikavanje murala, izložbe, perfromanse i radionice.

Prve večeri predstavljen je umjetnik Semir Avdić iz Sarajeva čija je izložba kolaža "Abolition of Logic" postavljana u Galeriji Soba u bivšoj kasarni Konak.

"StreetArTura urbane intervencije dio je programa drugog izdanja Street Arts Festivala, isto radimo kao i prošle godine, da obilježimo festival izložbama i intervencijama, sve uz pomoć brojnih institucija i donatora. I ovo izdanje festivala ugostit će brojne umjetnike, a gosti iz Berlina već sad uređuju fasade u naselju Tekija", kazala nam je umjetnička direktorica festivala, Marina Đapić.

Street Arts Festival, osim Tekije i Konaka, naglasak će staviti na fasade u Vukovarskoj ulici, kao i niz drugih prostora u Mostaru.

Galerija Soba realizirana je po ideji Dine Primorca koji nam je kazao kako je sretan da festival dobija i drugu ovogodišnju ediciju, a posebno jer prostor na Konaku poprima jedan novi izgled, pun energije i urbane umjetnosti. Šteta je kaže, da ovaj prostor propada, a mogao bi biti dom brojnih institucija.

Semir Avdić prvi put izlaže u Mostaru, a u Galeriju Soba dolazi nakon niza izložbi po našoj državi i inostranstvu.

"Prostor je jako jedinstven i ovaj tip radova se savršeno uklapa jer je dosta underground i na kraju krajeva odiše jednom slikom stvari koje u principu u današnjem viđenju društva nisu najprihvatljivije. Cilj ovih radova je da malo po malo otvaramo naše umove, da ne postoje tabu teme o kojima treba da šutimo. Naprotiv, ne trebamo, nego treba kazati sve što možemo učiniti ako se vješto s njima poigramo", kazao nam je Semir Avdić.