Pozorište mladih
71

Drmać: Predstava "Čarobna lampa" donijela je čaroliju u Sarajevo

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Predstava "Čarobna lampa", rađena prema tekstu i u režiji Cengiza Ozeka, premijerno će biti izvedena u srijedu, 23. maja u Pozorištu mladih Sarajevo.

U predstavi igraju Mario Drmać, Elma Ahmetović i Anita Memović. Asistent režije je Rufat Oglu, adaptaciju teksta na bosanskom jeziku radila je Ivana Golijanin, dramaturgiju Segor Hadžagić, dizajn M.Furkan Hizir, a vajar-izvođač je Mirjana Čistopoljski.

Lutke je u tradicionalnom maniru u Istanbul Karagoz Teatru izradio Cengiz Ozek i poklonio Pozorištu mladih.

Glumac Mario Drmać na konferenciji za medije nije krio zadovoljstvo zbog povratka teatra sjena u Sarajevo nakon niza godina.

"Nakon toliko godina teatar sjena, sam Karađoz došuljao se na naše prostore. Pratili smo tursku, grčku i egipatsku tradiciju, gdje se teatar sjena i odvijao, a čak i u Pozorištu mladih možete vidjeti neke lutkice koje su nekada uveseljavale djecu i stare", rekao je Drmać.

Ističe da je režiser i dramaturg predstave Cengiz neko ko njeguje tradiciju Karađoz teatra sjena, te da je u proteklih petnaestak dana u Pozorištu mladih napravio čaroliju.

"Glumci nisu svjesni te čarolije i kako ona utiče na publiku, jer se nalazimo iza platna. Bilo bi odlično kada bismo se mogli rotirati za 180 stepeni pa da publika vidi šta se dešava iza platna. To je potpuni haos od lutaka, rekvizita i trikova za boljitak predstave. Radi se o tradicionalnoj priči o čarobnoj lampi, međutim Aladina smo poslali na godišnji odmor, a na njegovo mjesto smo postavili namčorog Karađoza", naglasio je glumac.

Dodaje da će predstava biti interesantna za djecu, šarena i poučna, a vjeruje da će mališani dio predstave ponijeti sa sobom.

Također, u saradnji sa Muzejom Sarajevo, u Pozorištu mladih postavljena je izložba eksponata bosanske kolekcije lutaka Karađoza Muzeja Sarajevo, stara više od 100 godina i fotografije iz života i rada sarajevskog mađioničara i glumca Karađoza, Hasiba Ramića.

Pozorište mladih priprema i ilustrovanu knjigu po motivima predstave, kroz koju će se djeca upoznati sa tradicionalnim vrijednostima lutkarstva sjena u bosanskoj adaptaciji popularnih likova Karađoza i Hacivata, te educirati o teatru uz adaptaciju svjetski poznate folklorne priče iz Hiljadu i jedne noći, o duhu iz čarobne svjetiljke.

Predstava će premijerno biti održana u srijedu, 23. maja u 18 sati u Pozorištu mladih Sarajevo.