Takmičarski program
1

Dramska predstava NPS-a "Kralj Lear" na 27. Festivalu "Dani Zorana Radmilovića"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U okviru 27. pozorišnog festivala "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru, u petak, 19. oktobra, u 20 sati bit će izvedena predstava "Kralj Lear" u režiji Diega de Bree. Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

Publika u Zaječaru će uz Izudina Bajrovića, prvaka Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, koji će utjeloviti ulogu Kralja Leara, imati priliku uživati u vrsnoj igri Sanele Pepeljak, Medihe Musliović, Slavena Vidaka, Vedrana Đekića i Elme Juković.

Festival posvećen glumcu svečano je otvoren 14. oktobra i trajat će do 22. oktobra. U noći otvaranja festivala nastupio je ansambl Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović" sa premijernom predstavom "Audijencija/Vernisaž" Vaclava Havela u režiji Božidara Đurovića.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Pored predstave "Kralj Lear", u takmičarskom dijelu programa će se naći: Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba sa predstavom "Ustav Republike Hrvatske", prema tekstu Rajka Grlića i Ante Tomića, Atelje 212 iz Beograda sa predstavom "Noćna straža" Fedora Šelija u režiji Borisa Liješevića, Narodno pozorište Ivan Vazov iz Sofije sa predstavom "Krivac" Dimitra Dimova, predstava beogradskog Zvezdara teatra "Korešpodencija" Borislava Pekića, "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda i Narodno pozorište Republike Srpske iz Banje Luke sa predstavom "Naši dani" po tekstu Željka Stjepanovića.

Dodjela nagrada planirana je 22. oktobra kada će u čast nagrađenih biti upriličen prigodan program.