Splitski teatar PlayDrama
0

Drama "Udarac" na sceni SARTR-a u četvrtak

Sarajevo-x.com
Na sceni SARTR-a u četvrtak, 29. aprila bit će odigrana predstava “Udarac“, splitskog teatra PlayDrama. Početak predstave je u 20 sati.

Autori teksta su Andreis Veiel Gesine Schmidt, a režiser Martin Kočovski. U predstavi igraju: Trpimir Jurkić, Snježana Sinivčić Šiškov, Anastasija Jankonska, Lana Hulenić, Marko Petrić i Duje Grubišić.

Predstava "Udarac" je nastala prema istinitom događaju koji je potresao Njemačku, iz niza razgovora koji su autori, Andres Veiel i Gesine Scmidt, vodili sa počiniteljima zločina, braćom Marcom (23) i Marcelom(17), njihovim roditeljima, te roditeljima Marinusa (16), žrtve zločina.

Drama "Udarac" jedan je od najuzbudljivijih i najdirektnijih prikaza maloljetničkog nasilja. Suđenje trojici mladića, koji su iz dosade i radi zabave ubili svog poznanika, slom njihovih obitelji, dileme oprosta i odgovornosti šire društvene zajednice, neka su od pitanja koja tematizira ovaj tekst.

Ova drama je osvojila pozornice širom Njemačke te bila sudionik Festivala evropske drame u Čileu. Po njoj je snimljen igrani film koji je osvojio i niz nagrada na evropskim festivalima.

Žiri Evangelischen Filmarbeiz proglasio ga je najboljim filmom 2006. godine.

"Drama koju ne možete jednostavno otresti. Uvuče vam se u mozak, zarije zube duboko u vas. Prevrće vas po jastuku nekoliko noći" - Eva Behrendt, Theater Heute.