Kultura
0

Drama "Sedam" izvedena u prepunoj sali SARTR-a

Klix.ba
U Sarajevu je sinoć u prepunoj sali Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), počela bosanskohercegovačka turneja scenskog čitanja dokumentarne drame "Sedam".

Sala SARTR-a je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a mnogi posjetitelji sjedili su i na podu, budući da je interesovanje za ovu izvedbu bilo veoma veliko. Nešto poslije 20 sati, na sceni Sarajevskog ratnog teatra pojavile su se Darija Buzaković, Besima Borić, Kristina Ljevak, Tanja Miletić Oručević, Amna Popovac, Vesna Andree Zaimović i Selma Spahić, predstavljajući likove ove revolucionarne dokumentarne drame: Hafsat Abiolu, Annabellu de Leon, Mu Sochua, Inez Mccormack, Marinu Pisklakovu-Parker i Mukhtar Mai, a onda su počele pričati njihove priče.

“Zaista me oduševilo kako je publika pomno pratila sve što se dešavalo na sceni, i pomno slušala priče koje smo pričale. Sve vrijeme, u procesu rada i od samog uključenja u ovaj projekat sve mi, članice ansambla smo jako vjerovale u važnost jednog ovakvog teksta, i njegova izvođenja na sceni u našoj zemlji, ali prilikom izvedbe u Sarajevu smo dobili posebnu potvrdu za to. Zahvaljujem se svima koji su došli večeras da poslušaju priče ovih sedam hrabrih, izuzetnih, žena, i nadam se da će izvođenje scenskog čitanja dokumentarne drame 'Sedam' u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, potaći mnoge da se suprotstave nasilju nad ženama i bilo kojoj vrsti diskriminacije u našem društvu.”, izjavila je nakon izvedbe drame Amna Popovac, članica ansambla "Sedam" iz Mostara.

Rediteljka Tanja Miletić Oručević je kazala da je ovo za nju bio izazov, budući da se u realizaciji teatarskih projekata do sada, obično, nalazila sa te druge strane.

"Kompletan proces rada je bio veoma zanimljiv i bila mi je zaista čast raditi sa ovim divnim ženama-kolegicama iz ansambla. Jako mi je drago da ćemo 'Sedam' imati priliku predstaviti i u Mostaru, i zaista se nadam da će mostarska publika prepoznati vrijednost jednog ovakvog događaja i vrijednost priča ovih sedam žena na čijim životnim iskustvima je baziran ovaj dramski tekst. Jako sam zadovoljna prijemom izvedbe u Sarajevu, i nadam se da ćemo imati uspjeha i na sceni Hrvatskog narodnog kazališta.”

Drama "Sedam" nastavlja svoju turneju večeras, nastupom u Mostaru, i to na sceni Hrvatskog narodnog kazališta, s početkom u 20 sati.

Nakon izvedbe u Mostaru, ansambl putuje u Banju Luku, gdje će na sceni Gradskog pozorišta Jazavac nastupati u četvrtak, 07. novembra, od 20 sati. Ulaz na obje izvedbe je slobodan!

"Sedam" je revolucionarna dokumentarna drama koja je bazirana na intervjuima sa sedam aktivistkinja za prava žena, iz svih dijelova svijeta, a čije teške životne priče i borba predstavljaju nevjerovatan izvor inspiracije: Ferida Azizi (Afganistan), Inez Mccormack (Sjeverna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Annabella de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija). Svako od čitanja izvodi jedinstveni ansambl sastavljen od istaknutih ličnosti iz različitih oblasti djelovanja.

Turneju scenskih čitanja dramskog teksta "Sedam" inicirala je i producirala nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentica, Hedda Krausz Sjögren, u Švedskoj 2008. godine. Drama je do sada izvedena u 13 zemalja, a okupila je oko 20 hiljada ljudi, od Švedske do Afganistana. Ovaj dramski tekst na sceni je izvodilo preko 500 osoba, žena i muškaraca, uključujući nekoliko ministrica, članica Evropskog parlamenta, umjetnica, kao i višestruku dobitnicu nagrade Američke filmske akademije Oskar, Merly Streep.

Na osnovu intervjua koji su provedeni 2007. godine dramu "Sedam" napisalo je sedam nagrađivanih dramskih autorica: Paula Cizmar, Catherine Filloux, Gail Kriegel, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith i Susan Yankowitz.