Kultura
13

Drama "Jedan čovjek, dva šefa" premijerno u NPS

FENA
(Foto: FENA)
U Narodnom pozorištu u Sarajevu u petak, 28. novembra, premijerno će biti izvedena predstava “Jedan čovjek, dva šefa” po motivima komedije “Sluga dvaju gospodara” Carla Goldonija u režiji redateljice iz Zagreba Nine Kleflin, koja je i dramaturginja predstave.

Tim povodom danas je u Sarajevu održana pres-konferencija na kojoj je Kleflin pojasnila da je tekst Richarda Beana “Jedan čovjek, dva šefa” nastao slobodnom adaptacijom klasičnog Goldonijevog teksta “Sluga dvaju gospodara”.

"Riječ je jednom od prvih Goldonijevih komada koji se umnogome oslanjao na tipičnu talijansku commediju dell arte, dakle na komediju glumca i njegove umješnosti. Ovaj suvremeni engleski dramaturg tu je scensku bravuru iz Italije 16. stoljeća premjestio u Englesku šezdesetih godina 20. stoljeća", kazala je Kleflin.

Naglasila je i odličan prijevod glumice Vedrane Seksan koji je likove ostavio u engleskom kontekstu, ali im je u jezičkoj karakterizaciji dopustio lokalnu boju, te ih tako učinio prepoznatljivim.

"Narodno pozorište Sarajevo mi je omogućilo i izvanredan autorski tim: scenografa Osmana Arslanagića, kostimografkinju Lejlu Hodžić, saradnika za pokret Thomasa te glazbenu suradnicu Tijanu Vignjević", rekla je ona.

Naglasila je da je imala spretne, spremne i kreativne glumce, koji su gradili svoje likove i situacije brojnim prijedlozima i bespoštednim fizičkim zalaganjem.

Direktor Drame Narodnog pozorišta Ermin Sijamija kazao je da je riječ o velikom materijalu, zahtjevnoj predstavi s mnogo prostora i mnoštvom karaktera koja traži dinamičnu izvedbu.

Rečeno je da je ova drama postigla veliki uspjeh u Engleskoj i drugim zemljama Evrope.