|

Draganu Paveliću nagrada za "Proljeće u Karolinentalu"

Draganu Paveliću nagrada za "Proljeće u Karolinentalu"
0
F
FENA
11.11.2009. u 15:34
2
komentara
0

dijeljenja
Draganu Paveliću nagrada za  "Proljeće u Karolinentalu"
Dragan Pavelić romanom "Proljeće u Karolinentalu" pobijedio je na natječaju izdavačke kuće V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman 2009., objavio je danas na "Interliberu" predsjednik ocjenjivačkog suda Miljenko Jergović.
Roman "Proljeće u Karolinentalu", kako se navodi u obrazloženju nagrade, opsežna je proza koja govori o zločinu i kazni, o trpljenju i iskupljenju, o ljubavima i mržnjama, o snovima i zbilji; o različitim vjerama i kulturama, o sudaru modernog i tradicionalnog, o državama i ideologijama. Autor romana veliki je zagovornik priče, a njegovo pripovjedanje, koje teče lagano i jednostavno, zapravo je slojevito i duboko promišljeno, s mnoštvom dobro oblikovanih likova i njihovih odnosa.

Nagrada od 100.000 kuna bit će uručena Draganu Paveliću na prigodnoj svečanosti 12. novembra u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma, a nagrađeni roman bit će od 16. novembra u prodaji na kioscima Tiska i Slobodne Dalmacije.

Na konkurs za najbolji neobjavljeni roman pristiglo je 106 rukopisa, a nagrađeni roman pod šifrom "Pripovjedač 2009".

Dragan Pavelić (Sarajevo, 1946.) po zanimanju je psihijatar. Bio je profesor psihologije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Upoznao je svijet izbjeglica, prognanika i ratnih beskućnika, prihvatio službu zatvorskog liječnika. Devedesetih godina počinje objavljivati i literarna dijela. Od 1993. živi i radi u Zagrebu, a dosad su mu tiskane knjige: "Bosanski ljetopis 1992.-1993.", "Između prije i poslije", "Sarajlije", "Le Chapelet de Visoko" i "Priče iz Ilduzina jastuka". Ogled "O samoći, samovanju i usamljenosti" nastao je na prijelomu literarne i znanstvene znatiželje.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...