{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dr. Ammar: Predstaviti sevdalinku u Krajini je važno za BiH

6.8.2013. u 11:03
52
1
Dr. Ammar: Predstaviti sevdalinku u Krajini je važno za BiH
52
Dr. Ammar: Predstaviti sevdalinku u Krajini je važno za BiH
Dr. Ammar Project na sceni
Bubnjar i perkusionista Amar Češljar, poznatiji kao Dr. Ammar, će se na Sedra Sevdah Festu predstaviti projektom Dr. Ammar Project, u koji su uključeni pjevačica Marija Šestić i gitarista Muris Varajić. Češljar obećava dobar i kvalitetan nastup.

Šta za vas znači prvi Sedra Sevdah Fest?Prvi put smo tamo na ovaj način i ne znamo kakvu nam to lijepu dobrodošlicu Sedra sprema, ali pretpostavljam da će sve biti na profesionalnom nivou i veoma lijepo, jer ćemo prije svega biti okruženi jednim prelijepim ambijentom naše BiH. Mi ćemo dati svoj maksimum i također Sedra festivalu i publici pokloniti našu lijepu sevdalinku na jedan veoma kvalitetan način, pun čarobne, dobre svirke i energije. Predstaviti kulturu BiH (sevdalinku) za početak, osim Sarajevu, i Krajini je nešto zaista veliko i potrebno ovoj zemlji. Kao što sam govorio i prije, ovo je nešto što bi morale podržati sve institucije u zemlji i drago nam je da je ovaj dio BiH našao sluha za to. Sretno i nadam se da će se festival proširiti i nastaviti i ubuduće, po svim gradovima BiH.

Kakav repertoar pripremate za svoj nastup?Repertoar će biti isti kao i u Sarajevu. Nema razloga išta mijenjati, jer je sve složeno onako kako treba. Pa čak i redoslijed numera. Ovo je ekipa koja se prvi put sastala pred festival u Sarajevu i koja treba da se prezentira na isti način, s obzirom na to da je imala super kritike.

Koliko Sedra Sevdah Fest može pomoći očuvanju i razvoju sevdalinke?Ne samo Sedra, svi bi trebali da se uključe u očuvanje sevdalinke kao blaga Bosne i Hercegovine. Jednostavno svirati i čuvati sevdah i na način akšamluka, kako smo to navikli u BiH i na način Festivala, dakle na jednom višem nivou, nam je vrlo potrebno za dalji razvoj i očuvanje ove pjesme. Svaka čast ljudima u Krajini koji su imali osjećaj za to i koji znaju da razvoj i njegovanje svega što je naše znači samo uspjeh i stabilnost BiH. Mi smo svi na takav jedan način najbolji ambasadori ove zemlje i ne znam da postoji nešto veće i jače. Ako se i u budućnosti nastave praviti ovako važne i pozitivne stvari za našu zemlju, sevdalinka neće nikada nestati. Treba svako da nađe svoju misiju i da doprinosi bh. zajednici na bilo koji način.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: