|

Dovršen mural "Beskrajna poezija pokreta" Rikarda Druškića

Dovršen mural "Beskrajna poezija pokreta" Rikarda Druškića
0
A. P.
12.9.2019. u 14:34
3
komentara
0

dijeljenja
Dovršen mural "Beskrajna poezija pokreta" Rikarda Druškića
Ovogodišnji Festival ulične umjetnosti počeo je oslikavanjem murala pod nazivom "Beskrajna poezija pokreta" iz istoimenog ciklusa u kojem se umjetnik trenutno nalazi.
Festival ulične umjetnosti (FUU) je multimedijalni umjetnički festival na otvorenom čija se pozornica proteže kroz različite dijelove grada Sarajeva, popularizirane, ali i zapostavljene. Ovakav događaj, već uobičajen u urbanoj kulturi evropskih gradova je spontano dešavanje koje publiku ne obavezuje na posjetu, već joj dolazi sam – u parkove, ulice, naselja, šetališta; oživljavajući gradska područja kroz kulturu i umjetnost.



Svoje programske sadržaje Festival prezentira tako da čini publiku pasivnim i aktivnim učesnicima/cama kroz animaciju djelovanjima koja već u stvaranju postaju i ostaju urbano i kulturno naslijeđe grada.

Kao i ostali radovi Rikarda Druškića i ovaj rad je razigran, maštovit i apstraktan, ali nudi i materijal za posmatranje, nakon kojeg se počinju pojavljivati oblici i nazirati narativi.



Jučer u toku školskog velikog odmora, simboličnim fotografisanjem sa učenicima i nastavnicima osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić", mural je dovršen i od sada će krasiti stražnji zid zgrade Sarajevskog ratnog teatra u dvorištu škole "Musa Ćazim Ćatić".

Tim povodom, Rikardo je je izjavio da se rad na kojem je radio u proteklih nekoliko dana nalazi u dvorištu OŠ "Musa Ćazim Ćatić", dvorištu u kojem je i sam kao dječak provodio puno vremena, igrajući se, ted da mu je zbog toga bilo posebno drago raditi u ovom okruženju. Istakao je također da je ovo njegovo četvrto učešće na FUU festivalu, a ujedno I najdraže od svih.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...