{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Došlo je pet do 12 za spomenike i vodu

F
18.4.2011. u 14:50
0
5
Došlo je pet do 12 za spomenike i vodu
0
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine u okviru obilježavanja Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina danas je na Trgu djece Sarajeva ispred BBI centra upriličila virtuelnu izložbu.
Izložba se mogla pogledati na panou ispred BBI Centra.

Kako je voda dio bosanskohercegovačke tradicije tako su se na izložbi mogli vidjeti mostovi, hamami, javne česme... kao ambijenti nastali spojem graditeljstva i vode.

Članica Komisije Amra Hadžimuhamedović rekla je da se ova izložba danas u Sarajevu otvara pet minuta do 12 da bi se ukazalo na situaciju s kulturnim naslijeđem, ali i vodom.

Kako je Hadžimuhamedović istakla izložba pokazuje bogatstvo kulturnog naslijeđa i vode, taj spoj materijalnog i nematerijalnog. Ujedno se šalje poruka da je zadnji čas da se nešto učini.

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina ustanovilo je Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS) 18. aprila 1982. godine, a kasnije odobrio UNESCO. Svake godine odabere se tema za obilježavanje, a ove godine tema je bila kulturno naslijeđe i voda.

Cilj obilježavanja je da se istraži kulturno naslijeđe te da se utiče na jačanje svijesti javnosti o njegovoj raznovrsnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: