Podigao ljestvicu
2

Donald Trump "pomaže" izdavačima da prodaju što više knjiga

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
"Vatra i bijes", "Viša lojalnost" i "Strah" su tri knjige o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, a svaka od njih prodata je u više od milion primjeraka u Sjedinjenim Američkim Državama, piše AFP.

Veliku većinu uspješnih knjiga o politici napisali su sami političari, ili takozvani "ghostwriteri" koji sa njima rade. Barack Obama je podigao ljestvicu, prodavšii 4,6 miliona primjeraka svojih autobiografskih knjiga "Snovi od mog oca" i "Odvažnost nade".

Novinar Washington Posta Bob Woodward prodao je 630 hiljada primjeraka svoje knjige "Završni dani" o posljednjim danima Richarda Nixona na funkciji predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

No, za samo devet mjeseci su "Vatra i bijes" novinara i autora Michaela Wolffa, "Viša lojalnost" bivšeg šefa FBI-a Jamesa Comeyja i Woodwardov "Fear" prodati u ukupno više od pet miliona primjeraka, prenosi AFP.

"Nisam iznenađen", rekao je David Corn, koautor knjige "Ruski rulet" o miješanju Rusije u američku predsjedničku kampanju.

"Postoji duboka želja mnogih Amerikanaca da shvate šta se dogodilo u ovoj zemlji tokom predsjedničke kampanje 2016. godine", rekao je on, dodavši da ista takva želja postoji da shvate šta se sada dešava u Bijeloj kući.

U prošlosti su knjige o predsjedništvu generalno objavljene tek nakon izvjesne vremenske distance, ostavljajući izvore slobodnije da razgovaraju i omogućavajući veću historijsku perspektivu.

Ali, "kao i uvijek, Trump je sve podigao na veći nivo", rekao je za MSNBC Jon Meacham, autor nekoliko najprodavanijih političkih i historijskih knjiga. "Skoro kao da smo imali web kameru koja omogućava direktno prikazivanje događaja u Bijeloj kući", rekao je on.

Sam Trump je, bez obzira na to, nenamjerno pomogao promovisanju ovih knjiga.