Kultura
0

Dolaze muzičari sa tri kontinenta

Sarajevo-x.com
13. Jazz Fest Sarajevo 2009 u okviru glavnog programa 5. novembra na sceni BKC-a predstavlja virtuoznog multiinstrumentalistu Triloka Gurtua.

Rođen je u Bombaju prije nešto više od pedeset godina, u porodici muzičara – njegov otac bio je cijenjeni svirač sitara, dok je njegova majka bila jedna od zvijezda indijske muzike – Trilok Gurtu bio je gotovo predodređen za muzičku karijeru. Iako vrlo mlad počinje svirati tablu, na njegov je dalji razvoj presudno utjecala muzika Jimija Hendrixa koja je njegova poimanja muzike dramatično promijenila, te mu otvorila nove muzičke horizonte.

U više od trideset godina aktivnog muziciranja, objavio je seriju solo albuma, te ostvario saradnju sa značajnim svjetskim muzičarima. Svjetsku, gotovo pop slavu stekao je nastupajući uz Boba Dylana, Erica Claptona pa čak i REM. Često koncertira uz zvijezde iz Senegala Youssoua N'Doura ili Baaba Maala.

Gurtuovo nekonvencionalno sviranje u kombinaciji sa duhovitim scenskim nastupom i impresivnim izvedbama, čini njegove koncerte iznimno uzbudljivim. Podjednako su fascinantne njegove gotovo frenetične solo partije, ali i sofisticirano zvučno slikanje minijaturnih bravura.

“Kada je muzika u pitanju, slijedim svoje srce”, kazao je ovaj umjetnik u jednom intervjuu.

"Moja je zadaća pokazati svijetu bogatu muzičku tradiciju Indije. Indijska muzika može biti kombinirana sa različitim stilovima i tradicijama jer je gotovo 85% ove muzike čista improvizacija", naglašava Gurtu. “Oduvijek me svrstavaju u jazz zbog mog virtuoznog načina sviranja. Moji korijeni su indijski, a indijska muzika je bazirana na improvizaciji, dok je muzika Bollywooda vrlo groovy – gotovo kao afro-brazilska muzika. Moja muzika prenosi moje misli i osjećaje, i nebitno je moje porijeklo.”

Na koncertu u Bosanskom kulturnom centru Trilok Gurtu će nastupiti sa svojim internacionalnim ansamblom kojeg čine umjetnici sa tri kontinenta i to iz Njemačke, Australije, Italije i Francuske. Ulaznice za koncert, mogu se kupiti u box officeu Jazz Festa svakim danom od 12.00 do 21.00.