{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dokumentarni film u Zenici, španski u Bihaću

S
10.10.2009. u 12:45
0
0
Dokumentarni film u Zenici, španski u Bihaću
0
Dokumentarni film u Zenici, španski u Bihaću
U ponedjeljak, 12. oktobra, u Bihaću i Zenici paralelno će biti otvoreni Sedmica španskog filma i Dani evropskog dokumentarnog filma (DEDF).
Zenički Dani evropskog dokumentarnog filma predstavljaju filmski ciklus koji ima za cilj obilježavanje 5. godišnjice od posljednjeg proširenja Evropske unije na zemlje srednje i istočne Evrope. Projekt DEDF nema za cilj da slavi ovaj dan, nego da predstavi dokumentarne filmove koji propituju: koje promjene je donijelo proširenje Evropske unije u novi državama članicama, ali u starim članicama? Kakav je život u novim "demokratskim" društvima istočne Evrope? Da li je sve sada bolje nego nekad u komunizmu? Kako se obični čovjek snalazi sa tim promjenama? Kako nove članice Evropske unije vide svoju ulogu u svijetu?

U okviru programa će se predstaviti četiri dugometražna dokumentarna filma. Svaki na svoj način propituje gore navedene teme:
- “Češki san/Czech Dream”, režija: Vit Klusak/Filip Remunda, Češka, 2004, 90 min.
- “Lisabonci/Lisboetas”, režija: Sergio Trefaut, Portugal, 2004, 100 min.
- “Sredina/Die Mitte”, režija: Stanislaw Mucha, Njemačka, 2004, 85 min.
- “Dar Fur – Rat za vodu/ DarFur – Vojna za Vodo”, režija: Tomo Križnar/Maja Weiss, Slovenija, 2008, 92 min.

Paralelno uz Dane evropskog dokumentarnog filma od 12-15.10.2009. u Bihaću će se desiti i prva Sedmica španskog filma. Na programu u Kulturnom centru Bihaća svaki dan u 19 sati će biti četiri dugometražna igrana filma, a peto veče je posvjećeno kratkom filmu iz Španije. Tako će Bišćani od 12-15. oktobra moći gledati slijedeće filmove: "Cvijeće sa drugog svijeta" (režija: Icíar Bollaín, 1999, Španija, 118 min.), "Metod" (režija: Marcelo Piñeyro , Španija/Argentina/Italija, 2005, 115 min.), "Havana blues" (režija: Benito Zambrano, Španija/Kuba, 2005, 115 min. ) i "Zaveži me" (režija: Pedro Almodóvar, 1990, Španija, 111 min.). Peto veče prikazivaće se slijedeći kratki filmovi "Deset minuta" (režija: Alberto Ruiz Rojo, Španija, 2004, 15 min.), "Budućnost je u pornu" (režija: Vicente Villanueva, Španija, 2005, 15 min.), "Okret" (režija: Roberto Pérez Toledo, Španija, 2005, 14 min.) i "Bilo nas je malo" (režija: Borja Cobeaga, Španija, 2005, 16 min.). Svi filmovi su titlovani na bosanski/hrvatski/srpski jezik, a ulaz na projekcije je slobodan.

Sedmica španskog filma biće otvoren filmom "Cvijeće sa drugog svijeta" španske režiserke, scenaristkinje i glumice Icíar Bollaín, koja je članica Španske kinematografške akademije. Film, koji je drugi film režiserke Bollaín nastao je 1999. i dobitnik je prestižne nagrade Sedmice kritike Kanskog festivala. Jedan od sigurno najaktraktivnijih filmova ove retrospektive će biti i film "Átame" (Zaveži me) dobro nam poznatog Pedra Almadovara. Ovaj ljubavni film na neobičan način osvjetljava odnos između Rickija i Marine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: