Kultura
0

Dokumentarni film "Šest zlatnih ljiljana" o Aliji Izetbegoviću

FENA
U organizaciji Javne ustanove Muzej Alija Izetbegović, u Bošnjačkom institutu Fondacije Adil-beg Zulfikarpašić prikazan je dokumentarni film o prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću.

"Radi se o pripadnicima Armije RBiH, Zlatnim ljiljanima, koji su pričali o rahmetli Aliji Izetbegoviću i prvim borbama koje su se odvijale u maju 1992. godine", kazala je za Fenu Šejla Cakić, arhivistica Muzeja "Alija Izetbegović..

S obzirom na to da Muzej Alija Izetbegović intenzivno sarađuje sa svim školama, kako na području Kantona Sarajevo, tako i Federacije BiH, cjelodnevnu projekciju filma imat će priliku gledati upravo učenici i đaci srednjih i osnovnih škola.

U okviru Dana Kantona Sarajevo, u Bošnjačkom institutu Adil-beg Zulfikarpašić danas će biti prikazan i film "Snijeg" rediteljice Aide Begić - Zubčević.

Također će u Narodnom pozorištu biti izvedena opereta "Vesela udovica", dok će u SARTR-u biti prikazana projekcija dokumentarnog filma "Rave against Machine" u Centru društvenih aktivnosti (CDA)

U okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo a u organizaciji Muzeja "Alija Izetbegović" sutra će biti promoviran zbornik radova Disolucija Jugoslavije procesi, uzroci i pozicija Bosne i Hercegovine kroz prizmu djelovanja političkog vodstva na čelu s Alijom Izetbegovićem.

Promocija će biti održana u 19.00 sati u Bošnjačkom institutu Adil-beg Zulfikarpašić, a promotori će biti Ejup Ganić, akademik Vladimir Premec i akademik Ljubomir Berberović.