Kultura
0

Dokumentarni film scenariste Bekima Sejranovića u Norveškoj

FENA
Bekim Serjanović
Bekim Serjanović
U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Oslu (Norveška) održana je promocija dokumentarnog filma “Od Tokya do Morave - Japanac upoznaje Balkan”, redatelja Moku Teraoka i scenariste Bekima Sejranovića, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova. Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Elma Kovačević održala je prigodan govor i izrazila zahvalnost bosanskohercegovačkoj dijaspori koja svojim stvaralačkim aktivnostima promovira bh. kulturu u Norveškoj.

Scenarista Bekim Sejranović je govorio o nastanku filma, koji je proizašao iz obimnog videozapisa snimljenog u Japanu, Norveškoj, Hrvatskoj, BiH i Srbiji, kroz putovanje koje je za cilj imalo pronalazak uspomena i sjećanja scenariste filma.

Povodom obilježavanja 50 godina od dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, Sejranović je prisutne podsjetio na plodotvoran Andrićev rad, pročitavši nekoliko odlomaka iz djela „Znakovi pored puta“.

Na promociji dokumentarnog filma nastupio je bend "Global Fever" koji je izveo nekoliko laponskih narodnih pjesama, čija je muzika korištena kao podloga za dokumentarni film “Od Tokya do Morave - Japanac upoznaje Balkan”, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.