Kultura
0

Dokumentarac "Understand me, understand us" u utorak

Sarajevo-x.com
Dokumentarni film "Understand me, understand us" (Razumi mene, razumi nas) bit će prikazan u utorak, 26. jula 2011. godine u Multiplex Cinema Cityju (sala 3) sa početkom u 12:00 sati.

Dokumentarni film je produciran uz podršku Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini, zvaničnog partnera Sarajevo Film Festivala, a u sklopu ovogodišnjeg slogana Vijeća Evrope "Živjeti zajedno u različitosti i slobodi u Evropi 21. vijeka”.

Film prikazuje život mladih srednjoškolaca u dinamičnom, modernom i urbanom okruženju Sarajeva kao sjecištu različitih religija, nacija, kultura i jezika. Autori filma su 16-godišnji srednjoškolci iz Sarajeva koji iz svoje perspektive demonstriraju stanje ljudskih prava u Sarajevu sa naglaskom na pitanje vjeronauke u osnovnim školama. Sarajevski tinejdžeri u ovom 15-minutnom dokumentarcu otvoreno govore o svojim iskustvima i razmišljanjima o vjeronauci u školama.

Nakon emitiranja filma slijedi debata sa autorima i posjetiteljima projekcije. Debatu otvara gospođa Mary Ann Hennessey, šefica Misije Vijeća Evrope u BiH.

Okrugli sto na temu "Dokumentarni film - puls društva", u saradnji sa Ambasadom Švicarske u BiH, održat će se na Dan ljudskih prava, u srijedu, 27. jula u hotelu Bosna sa početkom u 11 sati. Učesnici okruglog stola govorit će o važnosti dokumentarnog filma i utjecajima koje ostavlja na društvene tokove.