Kultura
0

Dokumentarac "Neki drugi dan" u Cinema Cityju

FENA
U duhu potpisanog ugovora o partnerstvu između Sarajevo Film Festivala i Roche d.o.o. – Roche LTD, danas će u kinu Cinema City u 17 sati biti prikazan dokumentarni film "Neki drugi dan" autora Emira Čizmića.

Film prati put Emira Čizmića oboljelog od karcinoma debelog crijeva na liječenje u Njemačku, u periodu od 2008. do 2010.

Kroz sva nadanja i osjećaja nemoći čovjeka koji boluje od zloćudne bolesti u uznapredovalom stadiju, Emir u potrazi za produženjem života ide u drugu zemlju, jer su sve mogućnosti koje ima u svojoj domovini iscrpljene.

Na tom putu, putu života, prati ga supruga koja nam daje sliku porodice čiji se član bori za život.

Emir Čizmić je rođen 29. jula 1962. godine. Po zanimanju je bio inžinjer mašinstva i radio je kao leasing manager u Raiffeisen Leasing d.o.o.

Kada mu je u januaru 2004. dijagnosticiran uznapredovali stadij raka debelog crijeva, Emir je donio odluku: boriti se za život, jer to je za njega bio jedini izbor.

Nailazeći na brojne probleme kao i na nedostatak informacija, odlučio je da o svojoj bolesti i problemima progovori javno. Odlučan u svojoj misiji da unaprijedi prava pacijenata u BiH, Emir je 2009. osnovao udruženje pacijenata UG "Colon" koje je postalo članica Evropske asocijacije udruženja pacijenta Europacolon.

U želji da ispriča svoju priču Emir Čizmić je uspio da ekranizuje izuzetno emocionalnu priču svoje borbe u vidu dokumentarnog filma "Neki drugi dan".

Film je premijerno prikazan na promociji UG "Colon" u oktobru 2009. u Narodnom pozorištu u Sarajevu, uz prisustvo brojnih članova porodice, prijatelja, vladinih i nevladinih predstavnika, kao i predsjednice Europacolon.

Na žalost, Emir nije uspio pobijediti rak, ali je uspio ostaviti iza sebe vrijedna djela koja pomažu drugima.