Kultura
4

Dokumentarac "Chuck Norris u borbi protiv komunizma" prikazan na SFF-u

FENA
"Chuck Norris u borbi protiv komunizma" rediteljice Ilinke Calugareanu naziv je iznimno inspirativnog dokumentarnog filma rađenog u produkciji Rumunije, Njemačke i Velike Britanije koji je prikazan sinoć u Cinema Cityju u okviru 21. Sarajevo Film Festivala.

Ovo fascinantno ostvarenje govori o Rumuniji u vrijeme komunizma i dvadesetogodišnje diktature Nicolae Ceausescua. Zemlja je u to doba pod surovom diktatorskom čizmom kada su građani bili odsječeni od svijeta i bilo kakvih informacija spolja.

Jedna od stvari koja je bila pod strogom cenzurom je film, te su Rumuni mogli gledati na državnoj televiziji strogo kontrolirane filmove, čija je tematika uglavnom bila posvećena komunizmu. Tada počinje čitav talas tajne pomame za američkim filmovima - hrabri pojedinci počinju ilegalno u zemlju uvoziti vhs kasete, a građani u stanovima organizirati tajne video večeri.

Bio je to istinski prozor u svijet Rumunima - ne samo da otkrivaju drugačiju kinematografiju, nego kroz te filmovi počinju uviđati da negdje vani postoji bolji svijet u kojem su radnje pune raznovrsne hrane, mode, automobila, lijepih stanova i nevjerovatnih milionskih gradova. Počelo je to i mijenjati svijest ljudi u načinu svakodnevnog ponašanja i razmišljanja. Vijest o takvim organiziranim večerima u stanovima prenošena je šapatom na ulicama, jer se za svaku takvu informaciju moglo završiti iza rešetaka.

Iako su takve večeri u stanovima često prekidali upadi tajne policije, talas je bio nezaustavljiv. Ono što se ipak smatralo pomalo bizarnim, postalo je istinsko sjeme buduće revolucije u kojoj će diktator Ceausescu biti svrgnut s vlasti kada milioni nezadovoljnih građana preplave ulice Bukurešta.

Irina Nistor u tom je valu bila najpoznatiji glas Rumunije nakon Ceausescua - ona je tajno svaki dan sinhronizovala filmove koji su ilegalno uvoženi u zemlju, te je vremenom postala dio identiteta tog nezaustavljivog procesa. Tokom nekoliko godina svoj je glas posudila za više od 3.000 filmova.