|

Dođite na otvaranje izložbe "Čovjek u pripremi" Amera Kapetanovića

Dođite na otvaranje izložbe "Čovjek u pripremi" Amera Kapetanovića
0
Klix.ba
28.1.2014. u 18:44
4
komentara
0

dijeljenja
U sklopu festivala Fotografija godine BiH 2013, fotograf Amer Kapetanović predstavit će 31. januara u prostorijama galerije BlackBOX u Sarajevu 16. samostalnu izložbu fotografija pod nazivom "Čovjek u pripremi".


Otvaranje će biti održano u 19 sati, a Amerove fotografije ćete moći pogledati do 14. februara.

Amer Kapetanović (1973.) sarajevski je fotograf i videograf. Dobitnik je ULUPUBiH nagrade za fotografiju, pobjednik mnogih domaćih i internacionalnih takmičenja. Učestvovao na više od stotinu i pedeset kolektivnih izložbi.

Putujući po svijetu, Kapetanović spaja tuđu i vlastitu svakodnevnicu. Kroz ljude na svojim fotografijama i njihove međusobne odnose on istražuje samoga sebe. Fotografije koje iznosi u javnost ovom izložbom nastale su na ulicama Istanbula - grada u kojem je postao fotograf.

"Čovjek u pripremi" se sastoji od 22 crno-bijele fotografije koje oslikavaju svakodnevne situacije na ulici višemilionskoga grada. Sam autor navodi svoje motive za ovaj projekt: "U jednom trenutku života sam stao i shvatio da ja sebe više ne poznajem. Da, sjetio bih se, kao kroz maglu, onog starog mene i kao da sam želio da ponovo budem taj. Mislio sam da imam pameti da to sam uradim ali ne, opet sam se prevario. Međutim, ove priče ne bi bilo da 'ono gore' nije poslalo baš nju. Fotografiju sam tada zapravo vrlo malo poznavao. Naravno, svi su, pa i ja, čuli za nju. Mnogi su se u nju zaljubljivali, a ja tu nisam bio izuzetak. Činilo se da je toliko nedostižna i evo, u ovom petstotom dijelu sekunde ja je imam. I tako se nastavilo dalje, tek poneku petstotinku sekunde. Ipak, sve ostalo vrijeme ja sam nju sve više otkrivao i ne znajući da time, zapravo, otkrivam sebe. Samom sebi. Stalno me pozivala da je čitam, da gledam te ljude na njoj kako odbacuju djeliće sebe. Baš kao što sam ih i ja nekad odbacivao. Ti djelići su sad gradili onog mene kog priželjkujem. Ona me i dalje istom jačinom privlači, a ja nemam pojma da li ću ikada vidjeti onog pravog sebe. Zbog toga volim da lutam ulicama obespravljenih i uvijek ću lutati. Možda se sretnem".
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...