Kultura
0

Dođite da vidite "Aladina" u Pozorištu mladih

Sarajevo-x.com
U nedjelju, 30. januara, u 11 sati u Pozorištu mladih bit će prikazana dječija predstava "Aladin" u rediteljskoj postavci Kaće Dorić. U predstavi igraju: Sanin Milavić, Alma Merunka, Boris Ler, Narda Nikšić, Drago Buka, Merima Lepić, Mirza Tanović, Edhem Husić, Damir Kustura, Adnan Goro i Nermin Tulić.

"Aladin" u režiji Kaće Dorić i adaptaciji Kaće Dorić i Nenada Veličkovića postaje jedna suštinski savremena bajka. Savremena jer djeci, ali i odraslima omogućava identifikaciju sa situacijama i fenomenima iz porodične, medijske, čak i političke svakodnevnice koju žive. Aladin ipak ostaje samo bajka jer se moć Aladinove lampe, odnosno duha Džin-Džina – mogućnost da se običnom čovjeku ostvari san da mu se ispuni jedna ili tri životne želje – iskorištava u svrhu prevladavanja pozitivnih životnih vrijednosti, kratko rečeno happyenda. Ova razigrana i nimalo naivno ispričana bajka za djecu, ali i bajka za odrasle zavodi svojim živim bojama, songovima i dinamikom, ali i provocira na razmišljanje u kakvom svijetu žive naša djeca i na koji način taj svijet, naš svijet i svijet naše djece možemo učiniti boljim. Predstavu "Aladin" djeca gledaju sa razigranim, bezbrižnim oduševljenjem, a odrasli sa osmijehom odobravanja.

Najkraće rečeno: živimo u vremenu kada su i djeci, ali i odraslima neophodne edukativne bajke koje naukuju kako svakodnevicu učiniti boljom za budućnost koja ne mora ostati slična prošlosti.