Kultura
3

Dodjelom nagrade najboljem filmu završava se 8. Pravo ljudski Film Festival

Klix.ba
Foto: Vanja Ćerimagić
Foto: Vanja Ćerimagić
Posljednji dan 8. Pravo ljudski Film Festivala rezervisan je za dodjelu nagrada najboljim učesnicima Festivala, ali i za projekciju tri filma iz selekcija re:versus i "Bilježimo ožiljke, kao da je u filmu revolucija…", a Kino Meeting Point će biti mjesto svih dešavanja.

Najbolji film 8. Pravo ljudski Film Festivala dobit će nagradu 4ENTITY Alma Suljević. Nagrada 4ENTITY je zapravo koncept, zajednički imenitelj za različite aktivnosti koje u fokusu imaju minsko zagađenje, a čija je autorica bosanskohercegovačka umjetnica Alma Suljević.

Filmovi koji su prikazani u okviru takmičarskog progama i koji su u konkurenciji za nagradu su "Dalje od Wrizena" (Daniel Abma, Njemačka), "Zatočeništvo" (Andre Gil Mata. Portugal), "Zaljev smrti" (Lois Patino, Španija), "Crop" (Johanna Domke, Marouan Omara, Egipat, Njemačka), "Elena" (Petra Costa, Brazil), "Helio oiticici" (Cesar Oiticica Filho, Brazil), "Gradonačelnik" (Emiliano Altuna, Carlos F. Rossini, Diego Osorno, Meksiko), "Ničija zemlja" (Salome Lamas, Portugal), "Dovraga" (Aran Hughes, Christina Koutsospyrou, Grčka, Francuska) i "Tzvetanka" (Youlian Tabakov, Bugarska).

Nagradu za najbolji film takmičarskog extra muros programa dodijelit će žiri u sastavu Aleksej Dimitrijev, vizuelni umjetnik i kustos, Rusija, Jasmina Sijerčić, Izvršna producentica kuće ISKRA, Francuska-BiH, Andrea Kuhn direktorica Međunarodnog festivala o ljudskim pravima u Nirnbergu, Njemačka, Oskar Alegria umjetnički direktor festivala dokumentarnog filma Punto de Vista u Pamplon, Španija i Ozge Calafato suosnivačica UAE National Film Library Archive i novinarka Dox magazine.

Dva filma koja će se prikazati u okviru retrospektivnog progama "Bilježimo ožiljke, kao da je u filmu revolucija…" su "Nervus rerum" i "Komunisti kao mi", britanskog filmskog kolektiva The Otolith Group.

"Nervus Rerum" je filmski esej o izbjegličkom kampu u Jeninu (na okupiranoj palestinskog teoritoriji), koji stavlja fokus na izbjeglice koje nemaju politička prava niti pravo na zastupanje. Film zamagljuje granice između fikcije i stvarnosti, neprozirnosti i transparentnosti, kako bi kritički zastupao poziciju stanovništva koje je već desetljećima zatočeno u okupaciji. Projekcija filma počinje u 19:15 sati.

Nešto kasnije "Komunisti kao mi" istraužuje 16-minutnu scenu iz filma La Chinoise (1967.) Jean Luc Godarda. Dijalog iz Godardove scene utisnut je na arhivskim fotografijama koji su intergalni dio filma kako bi se stvorila komunikacija između fotografije i filma, kao što su različiti izvori stavljeni u dijalog sa Maoizmom.

Film koji će projekcijom u 21:15 sati zatvoriti 8. Pravo ljudski Film Festival je "Norte, kraj historije", Filipinskog autora Lav Diaza. Priča govori o čovjeku koji je nepravedno osuđen za ubistvo dok je pravi ubica na slobodi. Ubica je intelektualac frustriran neprestanim krugom izdajstva i apatije u svojoj zemlji, dok je osuđenik jednostavan čovjek za kojeg je i zatvorska kazna podnošljiva sve dok mu se ne počnu dešavati neke misteriozne i čudne stvari.