Kultura
0

Dodjelom nagrada završio peti "Zagrebdox"

FENA
Dodjelom nagrada sinoć je u Kinu Studentskog centra završio 5. međunarodni festival dokumentarnog filma "ZagrebDox", na kojem je od 23. veljače prikazano oko 150 filmova iz tridesetak zemalja.

U međunarodnoj konkurenciji "Veliki pečat" osvojio je izraelski dokumentarni film "Lady Kul el Arab" redateljice Ibtisam Salh Mara'ne o prvoj djevojci, pripadnici muslimanske zajednice Druza, koja sudjeluje na izboru za miss organiziranom za Arapkinje u Izraelu.

Nagrada "Veliki pečat" regionalne konkurencije uručena je autorima srpskog filma "Kavijar konekšn" redatelja Dragana Nikolića, koji slikovitom pričom o jednoj obitelji prikazuje nestajanje svijeta tradicionalnog ribolova.

"Mali pečat" za najbolji film autora ili autorice do 30 godina starosti dodijeljen je turskom filmu "Na putu do škole" Orhana Eskikoya i Oezguera Dogana, koji prati mladog turskog učitelja u školi u zabačenom i siromašnom kurdskom selu.

Nagrada "Movies That Matter" za film koji najbolje promiče ljudska prava dodijeljena je filmu "Burmanski videoreporteri - izvještaji iz zatvorene zemlje" danskog redatelja Andersa Ostergaarda.

Ove godine premašili smo prošlogodišnji rekord od više od 20 tisuća posjetitelja, rekla je voditeljica odnosa s javnošću Hrvojka Begović. Filmovi u programima konkurencije te "Happy Dox" i "Kontroverzni Dox" po projekciji nisu imali manje od 800 gledatelja, a izuzetno dobro bile su posjećene i retrospektive američkog novinara Jona Alperta i suvremenog izraelskog dokumentarca, dodala je.

Kao najznačajnije nakon 5. ZagrebDoxa Begović ističe što su autori taj festival počeli prihvaćati kao mjesto na kojem će njihovi filmovi imati svjetske premijere, ove godine bilo je šest takvih filmova.

Bitnim smatra i što festival, osim prikazivačkog segmenta, pridaje važnost i produkcijskom, kroz radionice za razvoj projekata, pitching forum. Četiri filma s prošlogodišnjeg pitching foruma, među kojima i "Kavijar Konekšn", prikazani su u ovogodišnjem izdanju.

Na festivalu, koji je počeo 23. veljače, u konkurenciji su prikazana 54 filma, a organizirani su i popratni programi, "Happy Dox", "Kontroverzni dox", "Socijal-kapitalizam", "Glazbeni globus" te među ostalim retrospektiva hrvatske dokumentarne radio-drame.

Projekcije nagrađenih filmova održat će se 1. ožujka, kada će se saznati i dobitnik nagrade publike.