U Bugojnu
0

Dodjelom nagrada završen 51. Teatarski festival BiH Fedra

Klix.ba
Teatarski festivali BiH Fedra održao se u Bugojnu od 13. do 20. jula. Bugojanskoj publici su amaterska pozorišta predstavila svoje radove, ali i presjek i stanje u amaterskom pozorištu Bosne i Hercegovine.

Zasigurno je da će bugojanska publika, kao i učesnici kako u takmičarskom, tako i u revijalnom dijelu Festivala sa sobom ponijeti nove uspomene, poznanstva, ali i dalju motivaciju za razvoj amaterskog pozorišta u Bosni i Hercegovini.

Svečana dodjela nagrada i proglašenje pobjednika 51. Teatarskog festivala BiH FEDRA upriličena je u na otvorenom, ispred Kulturno-sportskog centra Bugojno. Obratili su se direktor Festivala, Mirza Idrizović i općinski načelnik Hasan Ajkunić. Stručni žiri u sastavu: Dženita Imamović-Omerović (predsjednica žirija), Božana Bijelić i Adrijana Gavrić, donio je sljedeće odluke: Nagrada za životno djelo za doprinos razvoju teatra kao i predanosti u radu sa djecom i mladima dodjeljuje se:

Seadz Đuliću – umjetničkom direktoru MTM Mostar

Pohvala ansamblu predstave:

"Bardovce" DP Eko Art Bugojno za istraživački postupak i promišljanje tema koje su za ovaj uzrast jako važne.

"Pred njom je život" Teatar Fedra Bugojno za sjajnu partnersku igru i hrabrost da se progovori o poziciji žene u društvu.

Nagradu za najboljiu scenografiju Suad Avdagić za predstavu "Bašeskija, san o Sarajevu" UG za pozorišnu djelatnost SCENA Živinice, JU BKC Živinice

Obrazloženje: Raskošna scenografija omogućava da uđemo u atmosferu življenja i sudbina iz prošlosti Sarajeva.

Nagradu za najbolju kostimografiju: Lidiji Bilić za kostimografiju u predstavi "Oblaci" Hrvatsko amatersko kazalište Travnik.

Obrazloženje: Lidija Bilić je uspjela svojom bogatom ponudom kostima vjerno dočarati razvoj likova od rođenja do smrti.

Nagrada za najbolju autorsku muziku i dizajn zvuka: Vuk Milojević za autorsku muziku i dizajn zvuka za predstavu "Pomračenje" Gradskog pozorišta Trebinje.

Obrazloženje: Napetost dramske situacije podržava originalna autorska muzika i time doprinosi još dramatičnijoj atmosferi.

Nagradu za najbolji autorski projekt: Ansamblu predstave "Sizif od Bosne" amaterskog pozorišta Neretva Konjic

Obrazloženje: Ansambl predstave hrabro oslikava dugogodišnje probleme BiH. Istražuju bh. apsurd, u isto vrijeme nudeći dublji značaj i razumjevanje pitanja guranja Sizifovog kamena.

Nagrada za nabolju kolektivnu glumačku igru: "Pomračenje" Gradsko pozorište Trebinje

Obrazloženje: Ansambl predstave "Pomračenje" Gradskog pozorišta Trebinje od početka do kraja izgara u želji da ispriča jednu vrlo potresnu priču o raspadanju društva.

Nagrada za najboljeg mladog glumca i glumicu: Vedad Naimkadić

Za ulogu Žutog u predstavi "Hoću kući" pozorišta mladih Tuzla i Srednja Savremeno-umjetnička škola Tuzla, koji je na vjeran način prikazao slijepog dečaka sa društvene margine.

Muris Bušatlić Za ulogu Willy-a u predstavi "Bradovce" DP Eko art Bugojno – uvjerljiva scenska igra, odlična dikcija i prisustvo na sceni.

Emana Tabaković Za ulogu u predstavi "Smrt je moja ljubav" MTM Mostar, koja sa izuzetnom unutarnjom radnjom i lakoćom pokreta približava nas svijetu mladih osoba koji se bore sa depresijom.

Nagrada za najbolju mušku ulogu: Darko Kurtović za ulogu Igora u predstavi "Pomračenje" Gradsko pozorište Trebinje

Obrazloženje: Darko precizno vodi lik Igora koji sa sobom nosi tajnu koju publiku drži u neizvjesnosti do samog kraja.

Nagrada za najbolju žensku ulogu: Amila Beširović za ulogu Tanje u predstavi "Hoću kući" Pozorišta mladih Tuzla i Srednja Savremeno-umjetnička škola Tuzla

Obrazloženje: Ovu izuzetno tešku ulogu maloljetne trudnice, Amila vješto gradi superiorno kortsteći se svim raspoloživim glumačkim sredstvima.

Nagrada za najbolju režiju: Adnan Mujkić "Hoćukući“ Pozorište mladih Tuzla i Srednja Savremeno-umjetnička škola Tuzla

Obrazloženje: Adnan Mujkić je svojom režijom uspio dosljedno prikazati život djece sa ulice komparirajući ih sa životnim pričama djece sa ulica Tuzle i okoline, koje često svjesno ili ne svjesno, zanemarujemo.

Najbolja predstava u cjelini: Predstava "Ženski snovi" Kazalište mladih Korifej

Obrazloženje: Satirična predstava "Ženski snovi" u potpunosti iskorištava sva pozorišna i glumačka sredstava kreirajući svijet koji pronalazi put do publike. Četiri snažne i odlučne žene svojom uvjerljivom igrom nikoga nisu ostavile ravnodušnom. Žiri je sve odluke donio jednoglasno.