Najveća filmska smotra regije
0

Dodjelom nagrada završava se 15. SFF

FENA
Dodjelom festivalskih nagrada na svečanosti u Narodnom pozorištu danas će biti spuštena zavjesa na ovogodišnje 15. izdanje najveće regionalne filmske smotre - Sarajevo Film Festivala.

Kako je potvrđeno Feni u Pres-službi Festivala, svečanost će početi u 19.30 sati.

Kao i proteklih, i ove će godine biti dodijeljene zvanične i partnerske nagrade te tradicionalna nagrada publike.

Zvanične festivalske nagrade - Srce Sarajeva bit će uručene za nekoliko kategorija.

U okviru Takmičarskog programa za igrani film, koji je predstavio deset regionalnih ostvarenja, bit će dodijeljeno Srce Sarajeva za najbolji film uz novčanu nagradu od 25.000 eura, Srce Sarajeva za najboljeg glumca i glumicu u iznosu od po 2.500 eura te Specijalna nagrada žirija u vrijednosti od 10.000 eura.

Srce Sarajeva za najbolji film u iznosu od 3.000 eura bit će dodijeljeno i za takmičarski program kratkog filma, te dvije Specijalne plakete žirijau vrijednosti od po 1.000 eura.

U okviru takmičarskog programa dokumentarnog filma bit će dodijeljeno Srce Sarajeva za najbolji film uz novčanu nagradu od 3.000 eura.

Partnerske nagrade odnose se na nominaciju sarajevskog kandidata za Evropsku filmsku nagradu 2009. koju dodjeljuje Evropska filmska akademija, Nagradu za ljudska prava, EDN Talent grant, CICAE Nagradu te Nagradu FIPRESCI žirija.