7 dana knjige
63

Dodjelom nagrada zatvoren 33. Internacionalni sajam knjiga u Sarajevu

N. C.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Svečanom dodjelom nagrada zatvoren je 33. Internacionalni sajam knjiga u dvorani "Mirza Delibašić" u Skenderiji.

Stručni žiri izrazio je veliko zadovoljstvo obogaćenju našeg izdavačkog svijeta tako što su svoj dio neba našle i kulturne institucije BiH, koje su svojim izdavačkim djelatnostima itekako obogatili proizvodnju knjiga u našim društvu, te se nadaju da će motivirati i druge institucije da to urade odnosno da prošire svoje polje djelovanja.

Dodaju daj je lijepo je vidjeti mlade, neafirmirane pisce, koji su sami autori i izdavači svojih knjiga te to kao stručni žiri žele pohvaliti.

Žiri je uzimao u obzir isključivo prijave na već zadane kategorije i sve odluke su jednoglasne, a nagrade su dodjeljene za sljedeće kategorije.

  • U kategoriji za umjetnost i arhitekturu nagradu dobija Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH za djelo "Scenografija - prostor za snove" Narodno pozorište Sarajevu (1921. - 2021.) autorice Marijele Margete Hašimbegović.

  • U kategoriji uredništvo nagradu dobija Historijski muzej Bosne i Hercegovine za djelo "Zbornik radova Historijskog muzeja BiH - Fakti i artefakti" urdnice Elme Hašimbegović i Elme Hodžić.

  • U kategoriji za najbolje oblikovane knjige nagradu dobija Naučno-istraživačkom institutu Ibn Sina izdavačkom centru El-kalem za djelo "Ilahinama" autora Feridudina Muhameda Atara. Dizajn ove knjige uradio je Tarik Jesenković.

  • U kategoriji ilustracija knjige nagrada ide u ruke "Kašmir prometa" iz Zagreba za djelo "Čarobna Mia" autorice Hilary House.

  • Najbolji izdavački poduhvat godine je Art Rabic za "Devet naslova džepnih knjiga Male biblioteke" i Univerzitetu u Sarajevu - Institutu za historiju za djelo "Biti kadija u kršćanskom carstvu".

  • Najbolja promocija djela na sajmu pripala je Nerminu Bošnjaku za promociju djela "Nesalomljivi".

  • Najbolji udžbenik za visoko obrazovanje djelo je Kulturni centar Ambasade Islamske Republike Iran za djelo "Osnove perzijskog jezika" autora Munira Drkića, a izdavač je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Dodjeljene su i nagrade i za nauku: društvene i prirodne nauke, najuspješniju prezentaciju biblioteke na štandu, što je jedna od novina, najbolju bibliotekarku/bibliotekara.

Tu je i nagrada za najbolju prvu knjigu objavljenu kod izdavača učesnika na sajmu, izdanja novih medija, časopise iz književnosti, filozofije, sociologije i drugih humanističkih i društvenih nauka, očuvanje i valorizaciju književne baštine, sistematsko objavljivanje svjetske književnosti.

Dodjelom nagrada 33. Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila bit će zvanično završen, al za posjetioce je otvoren danas do 19 sati.