Pobjednica iz Beograda
624

Dodjelom nagrada u Mostaru zatvoren Šantićev festival djece pjesnika

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Dodjelom nagrada i priznanja uz prigodnu svečanost u Narodnom pozorištu Mostar je spuštena zavjesa na sedmo izdanje Šantićevog festivala djece pjesnika.

Time je završeno i obilježavanje 96 godišnjice smrti velikog mostarskog i bh. pjesnika Alekse Šantića, koje je u gradu na Neretvi okupilo mlade iz čitave regije.

Glavnu nagradu ovogodišnjeg festivala osvojila je Elena Majstorović iz Beograda, dok je drugonagrađeni Dragan Boban iz Mostara.

Nagrade su dodijeljene i u kategoriji najmlađih pjesnika do petog razreda, a prvo mjesto osvojio je Mahir Jašarević iz Blagaja kod Mostara, dok je drugonagrađena Staša Đulović iz Podgorice.

Direktor festivala Goran Kosanić je s ponosom kazao da je na ovogodišnji festival pristiglo oko 2.000 radova mladih pjesnika iz čitave regije, što je kako ističe pokazatelj koliko je značajan ovaj festival postao.

Iako su nagrade dodijeljene najboljim učesnicima kako je ustvrdio priznanje zaslužuju svi koji su učestovali, što je i publika podržala snažnim aplauzom.

No, kako je naglasio za uži krug finalista stručni žiri koji čine Božo Kijac, Sonja Jurić i Adnan Žetica su imali tešku zadaću da među sjajnim radovima izaberu 30 najboljih.

"Mladi pjesnici su došli u Mostar iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije. Ovo je dokaz da djeca šire dobru energiju i da su dobri ambasadori poezije u našem gradu", rekao je Kosanić.

Podsjetio je i da je večer bila ispunjena osmijesima, lijepim pjesmama, pozitivnom energijom i druženjem, a to je kako je naglasio duh Alekse Šantića koji ovaj festival čuva i njeguje.

“Aleksa je živio za Mostar. Mi trebamo živjeti kao Aleksa da bi opet imali blagostanje”, poručio je Kosanić, te naglasio kako to mladi najbolje rade I kako se treba na njih ugledati, jer su tokom festivala oživjeli taj duh u gradu na Neretvi.

Pored mladih pjesnika iz regiona, kao Aleksa Šantić nastupio je Emir Spahić, a svojim nastupom program su obogatile Mostarske kiše i Plesni klub 'Mo-stars'.

Festival se održao u znaku sjećanja na velikog mostarskog pjesnika, a prije finalne večeri festivala u holu Narodnog pozorišta Mostar otvorena je izložba 'Aleksa Šantić u zbirci Muzeja Hercegovine'.

Festival je održan 1. i 2. februara u sklopu obilježavanja godišnjice smrti Alekse Šantića u organizaciji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta uz podršku Grada Mostara i prijatelja kojima su tokom svečanosti dodijeljene i zahvalnice.