{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodjelom nagrada sutra se završava 19. Sarajevo Film Festival

F
23.8.2013. u 13:14
1
3
Dodjelom nagrada sutra se završava 19. Sarajevo Film Festival
1
Dodjelom nagrada sutra se završava 19. Sarajevo Film Festival
Foto: Klix.ba
Dodjelom oficijelnih nagrada "Srce Sarajeva" u više kategorija sutra će na ceremoniji u Narodnom pozorištu zvanično biti spuštena zavjesa na ovogodišnje 19. izdanje najznačajnijeg regionalnog festivala sedme umjetnosti - Sarajevo film festivala (SFF).
U okviru Takmičarskog programa igranog filma bit će dodijeljeno "Srce Sarajeva" za najbolji film s novčanom nagradom od 16.000 eura, za najbolju glumicu i glumca u vrijednosti od po 2.500 eura, te Specijalna nagrada žirija za koju sredstva osigurava Agnes B. u vrijednosti od 10.000 eura.

Predsjednik žirija Takmičarskog programa igranog filma jedan je od najznačajnijih bh. filmskih stvaralaca Danis Tanović, dok članove čine glumac Uliks Fehmiu (Srbija), direktorica fotografije Christine A. Maier (Njemačka), glumica Mirela Oprisor (Rumunija) te umjetnički direktor Critics Week Charles Tesson (Francuska).

"Srce Sarajeva" bit će dodijeljeno i u kategoriji Takmičarskog programa kratkog filma i to za najbolji film u iznosu od 2.500 eura.

O dobitnicima nagrada u okiru ovog programa odlučivat će žiri u sastavu - program menadžerica sekcije Panorama Berlinale Film Festivala Paz Lazaro (Španija, Njemačka), bh. umjetnik Mladen Miljanović i reditelj Paul Negoescu (Rumunija).

Tu je i kategorija Takmičarskog programa dokumentarnog filma u okviru koje će također biti dodijeljeno "Srce Sarajeva" za najbolji film, a za ovu nagradu u iznosu od 3.000 eura sredstva je osiguralo Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švicarske.

Specijalnu nagradu žirija u iznosu od 2.500 eura osigurala je Al Jazeera Balkans.

O ovoj će nagradi odlučivati žiri u sastavu producentica Joslyn Barnes (SAD), rediteljica i scenaristica Vibeke Bryld (Danska) te filmska historičarka i kustosica Jasmin Basic (Švicarska).

Na svečanosti će biti proglašeni i dobitnici Nagrade za ljudska prava koja se dodjeljuje za najbolji film iz Takičarskog programa dokumentarnog filma što obrađuje tematiku ljudskih prava, a njen iznos je 3.000 eura i osigurava je Savezno ministarstvo vanjskih poslova Šicarske, kao i EDN Talent granta, Nagrade CICAE, Nagrade publike, Cineuropa nagrade, te Atlantic grupa nagrade, a bit će objavljena i nominacija sarajevskog kandidata za Evropsku filmsku nagradu 2013. za kratki film.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: