Kultura
0

Dodjela stipendije Katrin Cartlidge fondacije na SFF-u

Sarajevo-X
Fondacija Katrin Cartlidge, osnovana sa ciljem da pomogne rad mladih filmskih umjetnika, dodijeliće svoju prvu stipendiju tokom 10. Sarajevo Film Festivala.

Ceremonija dodjele održaće se 24. avgusta u Narodnom pozorištu, a britanski reditelj Mike Leigh biće prvi koji će izabrati dobitnika nagrade. Nakon dodjele, biće upriličena gala-projekcija njegovog filma "Career Girls", u kojem Katrin Cartlidge igra glavnu ulogu.

Kako je saopšteno iz fondacije, iza odluke o izboru Sarajeva kao stalnog ‘doma’ ove nagrade stoji mnogo razloga. Prvenstveno, britanska glumica je - zbog svog rada na Balkanu sa Danisom Tanovićem u filmu “Ničija zemlja” i Milčom Maničevskim u “Prije kiše” - osjećala prirodnu sklonost i razumijevanje za ovaj region. Na odluku je utjecalo i to što je Katrin neposredno prije smrti posjetila Sarajevo Film Festival sa Mike Leighom i što je tim boravkom bila duboko dirnuta i impresionirana.

Zadatak Fondacije, inspiriran vrijednostima koje je Katrin Cartlidge snažno izražavala cijelog svog života, je da podstakne nezavisnost, jedinstvenost i integritet duha novih kreativnih umjetnika.

Svake godine jedan odabrani mentor (biran iz širokog i šarolikog kruga Katriniih prijatelja i kolega) imat će priliku da nominira novog dobitnika stipendije. Fondacija se nada da vrijednost ove nagrade nije u samoj stipendiji, već i u pomoći i podršci koju dobitniku daju povjerenici i mentori.

Sarajevo Film Festival pozdravlja odluku fondacije, posebno zbog činjenice da će se dodjela prve stipendije desiti uz proslavu 10. rođendana SFF, najutjecajnijeg festivala u jugoistočnoj Europi.