Kultura
0

Dodjela nagrade Prince Claus projektu Ars Aevi

Sarajevo-x.com
Nakon proglašenja dobitnika nagrade Prince Claus u Amsterdamu 12. decembra 2007. godine, ovo međunarodno priznanje bit će zvanično uručeno Projektu Ars Aevi u četvrtak, 24. januara 2008. godine u Sarajevu.

Proteklog decembra objavljeno je da je jedan od laureata holandske nagrade Prince Claus sarajevski Projekt Ars Aevi. Ceremoniji proglašenja nagrađenih prisustvovali su članovi holandske kraljevske porodice, državnog vrha i najuglednijih zvanica iz javnog života Holandje, a među prisutnim predstavnicima diplomatskog kora bio je i ambasador Bosne i Hercegovine u Holandiji Fuad Šabeta.

Nagradu je ustanovila fondacija osnovana u čast uspomene na holandskog princa Clausa, a dodjeljuje se za posebna dostignuća u oblasti kulture i internacionalnog povezivanja. Projekt Ars Aevi prvi je bosanskohercegovački dobitnik ovog prestižnog međunarodnog priznanja, čime je Prince Claus Fund napravio značajan presedan jer su njegove nagrade uobičajeno usmjerene ka vanevropskim prostorima.

Prema obrazloženju žirija, u ovoj internacionalnoj selekciji Ars Aevi je nagrađen "za smjelost svoje inicijative, za svoju posvećenost interkulturalnoj komunikaciji, za manifestaciju moći kulture u konfliktnoj situaciji i za težnji prema budućnosti u kojoj nam umjetnička vizija može pomoći da zamislimo drugačiju realnost".

Sarajevska ceremonija, predstojećeg četvrtka, bit će povod za prezentaciju najznačajnijeg ostvarenja koje je projektu donijelo ovu nagradu – Kolekcije Ars Aevi budućeg sarajevskog muzeja savremene umjetnosti kojeg projektuje arhitekta Renzo Piano.

Nagradu će autorima Projekta Ars Aevi uručiti Ambasador Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini Karel Vosskühler i direktorica Fondacije Prince Claus Els van der Plas. Domaćini ceremonije su ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj Ambasador Karel Vosskühler, predsjednik Fondacije Ars Aevi Ilija Šimić i generalni direktor Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić.

Gosti ceremonije bit će najviši predstavnici bosanskohercegovačkih institucija vlasti, diplomatskog kora i medija, kojima će biti predstavljena aktuelna ostvarenja Projekta Ars Aevi i planovi za budućnost, uz poziv na saradnju u predstojećim fazama projekta za stvaranje regionalnog centra i muzeja savremene svjetske umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu.