U Sabornoj crkvi
270

Dodik otvorio 100. Šantićeve večeri poezije: Bio je patriota, pravoslavac, Srbin i Mostarac

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Šantićeve večeri poezije na svečanosti u Sabornoj crkvi u Mostaru otvorio je Milorad Dodik, njihov pokrovitelj i član Predsjendištva Bosne i Hercegovine.

Dodik je nadahnuto govorio o Šantićevoj poeziji, ali i kazao da on nije bio samo veliki pjesnik, već i vizionar, patriota, iskreni pravoslavac i Srbin, a onda Mostarac i Hercegovac.

"Bio je sve ono što se stavlja ispred nas danas, da budemo dobri ljudi, dobri susjedi, iskrene patriote", poručio je Dodik naglasivši kako ne može biti zadovoljan za poziciju srpske zajednice u Mostaru, ali se zahvalio na početnim koracima približavanja naroda u ovom gradu.

Kazao je i kako ovo veče i manifestacija koja se večeras otvara dokazuju da Mostar može postati nešto što može okupiti sve ljude, a da je to i razlog zašto je baš ovdje Šantić napisao stihove velike pjesme "Ostajte ovdje".

Prisutnima se obratio i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, kao i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK, Rašid Hadžović.

Predsjednica Organizacionog odbora Sanja Bjelica-Šagovnović najavila je raznovrstan i dostojan velikoj jubileja, program, kazavši i kako veliki jubilej svjedoči o dubokoj ukorijenjenosti srpske kulture u Mostaru, koja je, kako u proteklim vjekovima, tako i u posljednjih stotinu godina, ostavila neizbrisiv trag u gradu.

Ovogodišnje, 100. Šantićeve večeri poezije organiziraju udruženja Prosvjeta i Gusle, a manifestacija će trajati mjesec dana. Osim Mostara održavat će se još u Nevesinju i Banja Luci.

Posebna atrakcija ovogodišnjih Šantićevih večeri poezije biće izvedba predstave "Što te nema", koju je, prema tekstu Marijane Aracki iz Beograda, režirao poznati beogradski glumac i režiser Erol Kadić, a urađena je zajedno s mostarskim teatarskim kućama Narodnim pozorištem i Hrvatskim narodnim kazalištem, te banjalučkim Narodnim pozorištem Republike Srpske.

Prije otvorenja u Sabornoj crkvi, položeno je cvijeće u Šantićevom parku, a potom je služen pomen na groblju Bjelušine.