KSC Skenderija
0

Dodijeljene sajamske nagrade

FENA
Dodjela sajamskih nagrada XXI Sajma knjige, učila i muzičke produkcije i X Bijenala knjige upriličena je danas u KSC Skenderija u Sarajevu.

Nagrada za najbolji prijevod pripala je IK "Zalihica", odnosno prevodiocu Mirzi Sarajkiću koji je s arapskog preveo knjigu preminulog palestinskog pjesnika Mahmuda Derviša "Beskraj od trnja“.

Specijalne nagrade za prevodilaštvo pripale su Biserki Rajčić (Antologija poljskog eseja - s poljskog), Službeni glasnik, Beograd, i Munibu Delaliću ("Glad“ autora Knuta Hamsuna - s norveškog), Connectum Sarajevo.

Nagrada za uredništvo pripala je IK "Buybook" za knjigu aktuelnog američkog predsjednika Baracka Obame "Snovi moga oca, priča o rasi i naslijeđu", koju su uredili Damir Uzunović i Ida Hamidović.

Nagrada za časopis pripala je Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH za časopis "Bosniaca".

Nagrada za najbolji štand pripala je IK "Sova Publishing", nagrada za izdavački poduhvat pripala je Međunarodnom forumu "Bosna" za naučnoistraživačko djelo Herte Kune "Srednjovjekovna bosanska književnost".

Nagrada za najbolju promociju pripala je Hedini Sijerčić-Tahirović za "How God Made the Roma“ – ilustrirana priča za djecu na romskom i engleskom jeziku.

Nagrada za životno djelo u oblasti književnog stvaralaštva pripala je Stevanu Tontiću i IK "Zalihica" za izabrana djela "Po nalozima poezije“, “Jezik i neizrecivo“, "Poezija“ "Tvoje srce, zeko“.

Nagrada za životno djelo za izdavaštvo pripala je Šimi Ešiću iz IK Bosanska riječ Tuzla - Wuppertal.

Nagrada za djelo iz oblasti umjetnosti pripala je IK STANEK d.o.o. za Jasonovu povijest umjetnosti.

Specijalna priznanja za djela iz oblasti umjetnosti dobili su Asocijacija arhitekata Sarajeva i Buybook Sarajevo za knjigu Ognjenke Finci "Dizajn sistema urbanog mobilijara i vizuelnih komunikacija" i IK "Zalihica" za djela Vefika Hadžismajlovića "Slike i kristali", "O likovnim umjetnostima i filmu".

Specijalno prizanje za organizaciju jubilarnog, X bijenala knjige, pripalo je TDK "Šahinpašić"

Nagrada za naučni rad pripala je IP "Svjetlost" za rad Đenane Buturović „Morići, smisao, sjećanja i pamćenja“, nagrada za esejistiku također je pripala ovoj izdavačkoj kući za knjigu Senadina Musabegovića "RAT - konstitucija totalitarnog tijela“.

Specijalno priznanje za promociju pisaca iz dijaspore pripalo je Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice u Vladi Federacije BiH.

Specijalno priznanje za organizaciju petih slavističkih susreta i unapređenje kulturne razmjene pripalo je Fondaciji "Kemal Bakaršić“.

O nagrađenim je odlučivao žiri u sastavu: Ljubica Ostojić, predsjednica žirija, Željko Grahovac, Marina Trumić, Jasmina Sejtarija, Nevenka Hajdarović, Almir Kurt.