Kultura
0

Dodijeljene nagrade najboljim na 7. Festivalu bh. drame "Zenica 2008"

FENA
Podjelom nagrada sinoć je na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici završen 7. Festival bh. drame “Zenica 2008”.

Od 31. maja do 8. juna ljubitelji pozorišne umjetnosti u okviru glavnog festivalskog programa imali su priliku pogledati osam predstava.

Peteročlani žiri kojim je predsjedavao prof.dr. Željko Škuljević, dodijelio je ukupno 13 nagrada.

Nagrada za najbolji izvedeni bh. dramski tekst dodijeljena je Mirzi Fehimoviću za tekst “Ćeif”. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljena je predstavi “Ćeif” Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Egona Savina. Nagradu za najboljeg glumca dobio je Žan Marolt, za ulogu Muhe L. u predstavi "Muholovac" Kamernog teatra 55. Nagrada za nabolju glumicu pripala je Dušanki Stojanović za ulogu Esme u predstavi “Ćeif” Beogradskog dramskog pozorišta.

Nagradu za najboljeg mladog glumca dobio je Boris Ler za ulogu u predstavi “Muholovac” Kamernog teatra 55. Nagradu za najbolju scenografiju dobio je M.Nurullah Tuncer za predstavu "Tvrđava" Kruševačkog pozorišta. Nagrada za najbolji kostim pripala je Vanji Popović - za predstavu "Nevakat" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagradu za najbolju scensku muziku dobila je Višnja Bakalar za predstavu "Igra plakanja" koju je izvelo Narodno pozorište Sarajevo.

Nagradu za najbolji scenski pokret dobili su Mersad Čuljević i Dženita Imamović za predstavu "Nevakat" BNP Zenica.

Specijalnu nagradu žirija dobili su: Laka Nikolić za ulogu Mirka Petrovića, Ana Sakić za ulogu Mejre Halilović i Jovana Cvetković za ulogu Elizabet Petrović u predstavi "Ćeif" Beogradskog dramskog pozorišta.

Nagrada novinarskog žirija dodijeljena je glumcu Žanu Maroltu za ulogu Muhe L. u predstavi “Muholovac” Kamernog teatra 55.

Specijalnu nagradu za životno djelo koju dodjeljuje Direkcija Festivala bh. drame "Zenica 2008" dobio je Anto Vican.