Festival u Neumu
0

Dodijeljene nagrade najboljim filmovima

FENA
Sinoć je u Neumu održana svečanost dodjele nagrada najboljim filmovina na neumskome Festivalu animiranog filma.

Direktor festivala Jurinko Rajič zahvalio je svim članovima žirija i gostujućim autorima, rekavši da je festival ispunio sva očekivanja i kako bi mu bilo drago i iduće godine ponovno vidjeti istu "ekipu" na istome mjestu.

Želja će mu se zasigurno ispuniti, budući da su svi članovi žirija i strani autori oduševljeni ležernošću i nekonvencionalnošću festivala, izrazili želju da posjete Neum i idućeg ljeta, stoji u saopćenju iz Organizacijskoga odbora ovog festivala.

Međunarodni stručni žiri je donio odluke za najbolje filmove u sedam kategorija. Tako je u kategoriji "glazba" nagrada otišla u Poljsku za animirani film "The well" autora Andreja Gosjnickog. Žiri je kazao kako je upravo ovaj film pobijedio zbog originalne glazbe koja se odlično uklapa u pokretnu sliku te sa njom čini jednu cjelinu.

Najboljim "muzičkim spotom" proglašen je francuski film "Neige" autora Stephana Berla. Neige je intiman i poetičan film kreiran uz vještu kombinaciju 3D animacije i dokumentarnog materijala.

Kategorija "kolaž, glina, lutke..." pobjedu je donijela "The Tiny Fishu" ruskog autora Sergeja Riabova. Ovaj film opisan je kao sjajno ispričana bajka svakodnevnog života iz dječijeg ugla.

"The Yellow Envelope" proglašen je najboljim filmom u kategoriji klasične 2D animacije. Stručni žiri ovaj je film belgijskog autora Delphinea Hermansa vidio kako lijepo stiliziranu i dirljivu priču o usamljenosti i mogućim rješenjima ovog problema.

Kompjuterskom 3D animacijom trijumfovao je mladi sarajevski autor Ivan Ramadan za "Toleranciju".

Jednoglasnom odlukom žirija "Grand prix" festivala otišao je u Japan za film "Kudan" autora Taku Kimura, koji na iznimno maštovit, uzbudljiv i neobičan način govori o odnosu oca i sina te o problemu opće komunikacije.

Engleski autor Kevin Richards, koji je oduševljen Neumom, Mostarom i jednostavnošću ovdašnjih ljudi zasluženo odnio nagradu publike za "Joystick".

Načelnik općine Neum Živko Matuško dodijelio je nagradu za doprinos i rad na crtanom filmu velikom redatelju i animatoru Borivoju Dovnikoviću (Bordou).

Autore će nagraditi i kanadska softverska tvrtka ToonBoom s najnovijim softverima u vrijednosti od 4.000 dolara. U svakom slučaju, autori odlaze iz Neuma sa lijepim uspomenama i vrijednim nagradama.