Kultura
0

Dodijeljene nagrade festivala Eko oko, treći dio festivala od 19. do 22. marta

FENA
Međunarodni festival ekološkog filma Eko oko završen je u četvrtak dodjelom nagrada za najbolje filmove prikazane u takmičarskoj selekciji.

Direktor Fesivala Ibrahim Spahić kazao je FENI da je Zlatnu pahuljicu dobio američki dokumentarni film "Klimatske izbjeglice", Srebrena je pripala francuskom filmu "Chaparri, Sedam medvjeda sa svete planine", dok je bronzana pahuljica pripala filmu "Izumiranje pčela" Velike Britanije/SAD.

Na Međunarodnom festivalu ekološkog filma "Eko oko" prikazano je ukupno 40 filmova, od čega je 17 filmova bilo u službenoj kunkurenciji, iz 15 država svijeta. Direkcija festivala dodijelila je priznanja za 35 pojedinaca i kolektiva koji su doprinijeli radu Festivalu, a generalni pokrovitelj tog događaja kulture je federalno Ministarstvo okoliša i turizma.

U okviru Festivala prikazana su 23 filma van konkurencije, među kojima su i filmovi iz filmske radionice Osnovne škole "Edhem Mulabdić" i Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva.

Festival je završen izložbom "Ovce" hrvatskog umjetnika Bojana Šumonje. Direktor Festivala sve umjetnike i građane pozvao je da sudjeluju na trećem dijelu Festivala "Sarajevska zima", koji počinje 19. i traje do 22. marta pod istim nazivom ("Art of love"), ali a osnovnom idejom da se "Diogenu omogući da nastavi tražiti čovjeka u prvom danu proljeća, Svjetskom danu poezije i Međunarodnom danu voda".

Taj dio Festivala počet će mladi rokeri, a nastavit će se premijerom predstave koju je režirao Miralem Zupčević, izložbom koju je pripremio Džafer Cenić iz Sanskog Mosta, susretima s piscima u Osnovnoj školi "Hasan Kikić", mađarski kvartet izvest će svjetsku muziku, a bit će upriličen i susret sa svjetski poznatim umjetnikom Sandrom Chiaom.

Ovogodišnji festival "Sarajevska zima" bit će završen na Vrelu Bosne gdje će umjetnici zasaditi sedam lipa. Oni će performansom proslaviti godinu šuma, pozivom da svaka obitelj u BiH posadi po jedno stablo i da se pripremi za 28. izdanje Festivala čiji moto je "2012."