Kultura
0

Dodijeljene nagrade 13. Sarajevo Film Festivala

Sarajevo-x.com
Svečanom ceremonijom dodjele nagrada u Narodnom pozorištu te projekcijom filma "Sicko" reditelja Michaela Moorea u kinu Heineken Open Air sinoć je završen 13. Sarajevo Film Festival. Najboljim dugometražnim igranim filmom kojem je i dodijeljena nagradu Srce Sarajeva proglašen je turski film "Čovjekov strah od Boga" (Takva) reditelja Ozera Kiziltana.

Najboljom glumicom proglašena je Saadet Isil Aksoy za ulogu u turskom filmu "Jaje", dok je Srce Sarajeva za najboljeg glumca uručeno bh. glumcu Saši Petroviću za ulogu u filmu "Teško je biti fin" reditelja Srđana Vuletića.

O nagradama za igrani film odlučivao je žiri u sastavu Jeremy Irons (predsjednik žirija), Ozgu Namal, Andrea Štaka, Frederic Maire i Meinolf Zurhorst.

Žiri je Specijalnu nagradu dodijelio makedonskoj rediteljki Teoni Strugar Mitevskoj za ostvarenje "Ja sam iz Titovog Velesa".

Srce Sarajeva za najbolji kratki film osvojio je film "Valovi" rumunskog reditelja Adriana Sitarua. O tome je odlučivao žiri Takmičarskog programa za kratki film u sastavu - reditelji Balint Kenyeres i Namik Kabil, te selektor programa "Director's Fortnight" Cannes Film Festivala Frederic Boyer.

Specijalne plakete dodijeljene su kratkim filmovima "Tripice i luk" mađarskog autora Martona Szirmaia i "Rupa" Marka Šantića, rađen u slovenačko-hrvatskoj koprodukciji. Ostvarenje "Informativni razgovori" bh. reditelja Namika Kabila osvojilo je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, što je odluka žirija koji su činili Stefan Haupt, Adela Peeva i Tarik Samarah.

Specijalna plaketa žirija dokumentarnog filma pripala je filmu "Eho" srbijanskog reditelja Marka Popovića, a Nagrada za ljudska prava bugarskom filmu "Problem s komarcima i druge priče", rađen u režiji Andreja Paunova.

Počasnu nagradu Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i podršku radu Festivala, Sarajevo Film Festival je dodijelio i ove godine, a uručena je američkom glumcu i reditelju Steve Buscemiju.

Poklonici sedme umjetnosti su tokom devet proteklih dana 13. Sarajevo Film Festivala mogli uživati u 176 filmova iz 31 zemlje, prikazanih u okviru trinaest programa.

Festival je pratilo više od 600 akreditiranih predstavnika medija, a posjetila su ga i mnoga poznata lica iz svjetske kinematografije, među kojima i Fatih Akin, Steve Buscemi, Michael Moore, Jeremy Irons, Juliette Binoche i mnogi drugi.