Kultura
0

Dodijeljene CineLink i partnerske nagrade Sarajevo Film Festivala

FENA
Na prigodnoj svečanosti u petak kasno navečer dodijeljene su nagrade koprodukcijskog marketa CineLink 13. Sarajevo film festivala. CineLink Magicbox Multimedia nagrada dodijeljena je projektu "Adrian Pall" Agnes Koscis i Andrea Robertia iz Mađarske, prenosi Pres-služba SFF-a.

Žiri je ovaj projekt nagradio za pokazani autorski kontinuitet i način na koji se može ekperimentirati s istom temom sa novom zrelošću.

CineLink Hubert Bals Fund Award nagrada pripala je projektu "Donkey" Antonija Nuića iz Hrvatske. Žiri je bio impresioniran snažnom rediteljskom posvećenošću i načinom na koji je priča o očinstvu rečena.

CineLink Goteborg Film Festival Fund Award dodijeljena je za "First of all Felicia" Melisse de Raaf i Razvan Radulescu iz Rumunije. Žiri je dirnut snagom na priče i načinom ka koji se o velikim temama govori minimalistički.

CineLink CNC Award pripala je za "White, White World" Milene Marković i Olega Novkovića. Žiri nagrađuje svježinu pristupa univerzalnoj tematici moralnog poniranja i energiju projekta.

EAVE CineLink stipendija dodjeljuje se Uliksu Fehmiu, producentu projekta "White White World".

U petak navečer dodijeljene su i nagrade partnera Sarajevo Film Festivala.

Nagrada za najbolji kratki film, koju dodjeljuje United International Pictures, pobjedniku omogućava direktnu nominaciju za Nagradu Evropske filmske akademije (EFA). Žiri u sastavu: Michele Ohyion, Dalibor Matanić i Nikolaj Nikitin najboljim kratkim filmom proglasili su "Tokyo Jim" u režiji Jamie Rafn.

EDN Talent Grant je ustanovljen kroz saradnju SFF-a i Evropske dokumentarističke mreže (EDN), u svrhu podrške talentiranim dokumentaristima iz regije Balkana, a nagrada obezbjeđuje boravak u Solunu u martu 2008. na Pitching radionici, gdje će dobitnik imati priliku da razvije i predstavi svoj novi projekt. Prema odluci Žirija u sastavu Tarik Samarah, Stefan Haupt i Adela Peeva, nagrada je dodijeljena filmu "Za 4 godine" reditelja Nebojše Slijepčevića.

Međunarodna konfederacija umjetničkih kina (CICAE) nagrađuje film u selekciji Takmičarskog programa. Nagrađeni film će dobiti posebnu podršku CICAE, kada je u pitanju pomoć kod distribucije, prikazivanja filma i dopiranja do publike putem mreže od 3.000 kina.

Žiri u sastavu Francois Ayme, Katarzyna Boratyn i Rita Linda Potyondi, nagradu su dodijelili za film "Čovjekov strah od Boga" reditelja Ozera Kiziltana.