Kultura
0

Dodijeljene "alternativne Nobelove nagrade" za 2006.

FENA
Borci protiv socijalnih nepravdi iz Brazila i Indije, jedan Amerikanac koji je digao glas protiv neistine i jedan kolumbijski pjesnički festival - ovogodišnji su dobitnici nagrade Right Livelihood Awards, poznate kao "alternativna Nobelova nagrada".

Nagrada, čiji novčani dio iznosi 273.000 dolara, dodjeljuje se za angažman na promociji pravde, pravednih odnosa u svjetskoj trgovini i na obnovi i očuvanju kulturnih vrijednosti.

Ovogodišnju nagradu podijelili su Indijka Ruth Manorama, aktivistica za prava žena pripadnica kaste Daliti ili "nedodirljivi", koje se nalaze na dnu društvene ljestvice; zatim Amerikanac Daniel Ellsberg, bivši zvaničnik Pentagona, koji je postao slavan po tome što je 1969. u javnost iznio sadržaj povjerljivih dokumenata o američkom ratu u Vijetnamu, javile su agencije.

Treći dobitnik je Međunarodni festival poezije u kolumbijskom gradu Medelinu, kao primjer "šta umjetnost može učiniti da se zaustavi nasilje", čime je "umnogome doprinio mobilizaciji javnog mnijenja i zaustavljanju rata".

Ovaj festival je ustanovljen 1991. godine u jednom od gradova s najvišom stopom nasilja u svijetu, tokom godina se proširio na čitav region i danas se za vrijeme njegovoga desetodnevnog održavanja organizuju pjesničke večeri na ulicama, parkovima, crkvama i tvornicama.

Počasnu nagradu dobio je Brazilac Chico Whitaker Ferreira, jedan od osnivača organizacije Svjetska društvena reforma (World Social Reform), koja je svoj prvi skup održala 2001. godine.

"Dobitnici nagrade se odlikuju osobnom hrabrošću i radom u korist društvenih promjena. Oni nas pozivaju da dignemo glas i borimo se za istinu, nenasilje i pravdu", izjavio je švedsko-njemački filantrop Jakob von Uexkull, koji je ustanovio nagradu 1980. godine s ciljem vrednovanja aktivnosti koje je, kako je smatrao, prestižna Nobelova komisija previdjela.

Nagrade će dobitnicima biti uručene 8. decembra, u švedskom parlamentu, dan prije dodjele Nobelovih nagrada.

Žiri je ove godine dobio 73 nominacija iz 40 zemalja.