Kultura
0

"Dobro uštimani mrtvaci" kreću u kino distribuciju

Sarajevo-X
Nova komedija bh. reditelja Benjamina Filipovića "Dobro uštimani mrtvaci" od četvrtka, 24. novembra kreće u kino distribuciju.

Film "Dobro uštimani mrtvaci" sarajevska publika će moći pogledati u kinu Meeting Point u terminima od 19 i 21 sat, a novinu predstavljaju i projekcije u Dvorani Općine Novi Grad koje će se svakodnevno odvijati u terminima od 18 i 20.15 sati.

Ekipa filma na čelu sa rediteljem Benjaminom Filipovićem predstaviće se u četvrtak uveče publici u Dvorani Općine Novi Grad prije projekcije koja počinje u 20.15, a potom i publici u kinu Meeting Point prije projekcije koja počinje u 21 sat.

Nakon svjetske premijere na 11. Sarajevo Film Festivalu gdje je prikazan u okviru Takmičarskog programa, Filipovićev film obišao je brojne svjetske filmske festivale na kojima je privukao veliku pažnju, kako publike, tako i kritike.

Radnja filma Dobro uštimani mrtvaci smještena je u Sarajevo. Sve počinje i završava u mrtvačnici, a između prologa i epiloga film pripovjeda četiri zasebne priče. Iz naizgled nepovezane i haotične palete likova i odnosa autor pronalazi tačku u kojoj će se komedija okončati baš kao i životi koji se u potpunosti "uštimaju" tek na samom kraju.

Sjajnu glumačku ekipu sačinjavaju: Lazar Ristovski, Miralem Zupčević, Irena Mičijević Rodić, Tarik Filipović, Uliks Fehmiu, Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Tatjana Šojić, Boro Stjepanović, Žan Marolt, Nada Đurevska, Moammer Kasumović, Mirza Tanović, Haris Burina, Jasna Diklić, Aleksandar Seksan, Saša Petrović.

Film Benjamina Filipovića Dobro uštimani mrtvaci vidjeće i publika u Mostaru, Zenici, Tuzli, Gračanici, Srebreniku, Živinicama, Banovićima, Lukavcu, Visokom, Zavidovićima, Maglaju, Goraždu, Konjicu, Vitezu, Bihaću, Cazinu, Ključu, Čapljini, Širokom Brijegu...