Kultura
0

Dobri filmovi i luda zabava sedmog festivalskog dana

Piše: A. Dž.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Mnoštvo dobrih i žanrovski raznovrsnih filmova te lude noćne zabave neće nedostajati ni sedmog dana 19. Sarajevo Film Festivala. Pred nama je još jedan, sadržajima bogat dan, a mi vam donosimo kratak pregled dešavanja na festivalskim lokacijama i klubovima.

U Takmičarskom program za igrani film i danas su dva filma. Riječ je o ostvarenjima "U procvatu" i "Dan bijega".

"U procvatu" je gruzijski film čija radnja je smještena u glavnom gradu te zemlje. Država se suočava sa nasilje, ratom na obali Crnog mora te fenomenom lične osvete u ime pravde koja je kao kuga zahvatila društvo. Ali život za dvije 14-godišnje prijateljice tek počinje.

Grčki film "Dan bijega" priča priču o Mariji i Loukasu koji bez ikakvog razlog odluče pobjeći od kuće. Oboje imaju ličnih problema, Maria je u braku s bogatim Dimitrisem i odgaja njihovo dvoje djece, a Lukas je nezaposlen sa mnoštvom dugova. Dok lutaju Atinom, svjedoče kontroverznim situacijama i upoznaju bizarne ljude.

Projekcije su u Narodnom pozorištu, u 20:00 i 22:30 sati, a cijene ulaznica su 8 KM. Danas je red i na filmove iz Takmičarskog programa za kratki film. Prvi slot će biti prikazan u 14:00 sati u Kući na Obali, a na istom mjestu u 16:00 sati je projekcija filma iz programa U fokusu "Mrtvi i živi".

Najpopularniji programa SFF-a, Open Air, danas donosi film kultnog reditelja Woodyja Allena "Blu Jasmine". Nakon što se sve u njenom životu počinje raspadati, uključujući i brak s bogatašem Halom, elegantna ljubimica društvene scene New Yorka (Cate Blanchett) seli se u skormni stan svoje sestre Ginger kako bi pokušala "stati na noge". Otvoreno kino Metalac je mjesto na kojem će publika moći uživati u ovom ostvarenju koje počinje u 20:30 sati, a ulaznica košta 8 KM.

Dokumentarac "Tu...mislim, tamo" bit će prikazan u Cinema Cityju u 15:00 sati, a Kinoscope donosi ostvarenje "Plavooki Ali" čija projekcija je u Ljetnom kinu Vatrogasac u 20:30 sati. Cijene ulaznica su 5 i 6 za Cinema City te 6 KM za Vatrogasac.

Uzbudljivo će biti i u Laško Summer Nights na čijem programu je film "Samo su ljubavnici preživjeli" Jima Jarmuscha.

U središtu radnje je teško deprimirani underground muzičar koji se ponovo ujedinjuje sa svojom izdržljivom i enigmatičnom ljubavnicom. Njihova neslavna ljubav izdržala je već nekoliko stoljeća, ali će je divlja i nedokazna mlađa sestra ljubavnice uskoro dovesti u iskušenje. Mogu li ovo dvoje mudrih, ali krhkih autsajdera nastaviti život dok se moderni svijet oko njih urušava?

Noćni život

Na Sarajevo Music Stageu večeras će nastupiti Partibrejkersi i Darkwood Dub. U klubu Sloga - Cinemas je After SFF Party, a u Art kinu Kriterion DnB Neon Party. Još jedna luda zabava vas očekuje i na Mucha Lucha Open Air Summer Festivalu, a večeras se zabavite uz Gluhi disko. U Laško Summer Lounge Baru zabava je zagarantovana uz Miss Kay Dee, a u Pro Rock Clubu Johnny je Laško Happy Hour Party.

SFF