Kultura
0

Doboj: Festtour 2007 prvi festival turizma u BiH

FENA
Od 30. maja do 2. juna u Doboju se održava FESTTOUR 2007. - prvi Festival turizma u Bosni i Hercegovini.

Na ovoj manifestaciji očekuje se veći broj predstavnika turističkih zajednica i organizacija iz naše zemlje i inostranstva, turističke industrije BiH i značajnih osoba iz javnog, kulturnog i političkog života.

Prvi festival ovakve vrste u našoj zemlji je kombinacija kulturnih, poslovnih, sportskih i zabavnih događaja koji će biti održani na više lokaliteta u Doboju i njegovoj okolini.

U srijedu 30. maja od 13.00 sati na Goranskom jezeru (u okviru događanja "Mladi i turizam”) bit će održane "Igre bez granica", a tokom dana bit će upriličeno "Gastro show” takmičenje u pripremanju najboljeg lovačkog gulaša, a idući dan "Bistro show” – takmičenje brojnih ribolovaca u pripremanju kotlića i drugih ribljih specijaliteta.

Susret načelnika i gradonačelnika s predstavnicima turističke industrije bit će prilika da se razgovora o temi "Aktuelni trenutak i pozicija turizma u BiH.”

U četvrtak 31. maja na Dobojskoj tvrđavi održava se "Viteški turnir” na kojem će vitezovi odjeveni u srednjovjekovnom stilu prirediti nezaboravan spektakl. Otvaranje ljetne turističke sezone i početak ovogodišnje akcije "Reporterska turistička patrola” za priznanja "Zlatna turistička ruža” – mikrodestinacijama i turističkoj industriji BiH – bit će upriličeno 1. juna direktnim televizijskim prijenosom i vatrometom.

Međunarodna revija promotivnih filmova "Interstas” festivala iz Splita bit će održana u sali Pavlović univerziteta 31. maja u 21.00 sati, a više od 500 učesnika ovog nesvakidašnjeg turističkog druženja, stanovnici regije Doboj i ostali posjetioci imat će priliku da uživaju u brojnim događanjima.