{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dnevnik Anne Frank u "Sjećanju svijeta"

F
31.7.2009. u 11:53
0
4
Dnevnik Anne Frank u "Sjećanju svijeta"
0
Dnevnik Anne Frank u "Sjećanju svijeta"
Anna Frank (Foto: AFP/File)
Dnevnik Anne Frank dio je 35 djela svjetske dokumentarne baštine "od opće važnosti" koja je UNESCO ove godine uvrstio u popis Sjećanje svijeta, doznaje se na mrežnoj stranici te UN-ove organizacije.
Otkako je 1997. popis ustanovljen, na njemu su zasad 193 djela, dodaje ta organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu, čije je sjedište u Parizu.

- Glavni sekretar UNESCO-a Koichiro Matsuura objavio je da je lista načinjena po preporuci stručnjaka koji su od 28. jula u Bridgetownu (Barbados) vijećali o programu Sjećanje svijeta u okviru Međunarodnog konzultativnog odbora (CCI), ističe ta stranica.

Anne Frank, židovska djevojčica koja je u svom dnevniku opisala dvije godine koje je provela skrivajući se od nacista u Amsterdamu, umrla je u koncentracionom logoru 1945.

Njezin je dnevnik jedna od deset najčitanijih knjiga u svijetu, ističe UNESCO. Među drugim djelima pisane kulturne baštine koja su ove godine uvrštena na listu Sjećanje svijeta su i Tajlandski kraljevski arhivi, dokumenti o reformama koje je provodio kralj Chulalongkorn Veliki (1968.-1910.) i Kraljevski arhivi Madagaskara koji su "presudni za izgradnju identiteta zemlje". Tu su i rukopisi cistercitske opatije Clairvaux u Francuskoj i Catecismo Corticu, prvi katekizam pisan papiamentom, afro-portugalskim kreolskim jezikom koji se govori na holandskim Karibima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: