Kultura
183

Đuro 18. jula ponovo nasmijava publiku u Sarajevu

Klix.ba
U okviru festivala Baščaršijske noći 18. jula održat će se stand up komedija "Đurologija“.

"'Đurologija' je monodrama, zbirka situacija iz svakodnevnog života koja na zabavan način predstavlja sve ono što Đuru nasmijava, ali i živcira. To je moj svojevrsni anti-stand up show, koji najviše podsjeća na neposredan i iskren razgovor sa publikom", objašnjava Đurić.

Autorski hit Branka Đurića-Đure je komad čiji se tekst vremenom dopunjava i mijenja, tako da publika koja je već gledala predstavu u novim izvođenjima može očekivati i neka nova Đurina razmišljanja o onom što ga nasmijava, ali i nervira u današnjem životu. Svi oni koji dosada nisu uspjeli doći kod Đure po svoju dozu smijeha, moći će pogledati predstavu 18.07. u 19,00 i 21, 30 sati u BKC-u gdje se mogu kupiti ulaznice po cijeni od 15 KM.

Na pitanje šta posjetioci mogu da očekuju i da li je smijeh jedina terapija protiv surove svakodnevice, humorista, režiser i jedan od legendarnih "nadrealista" Đuro kaže:

"Gledaoci mogu da očekuju zabavu i razgovor o svim glupostima iz svakodnevnog života, iz posebnog ugla. Uvijek smo na sve probleme gledali sa duhovite strane. Naši ljudi i u najtežim trenucima nađu razlog za smijeh".

Predstava je nastala neplanirano, a za sve je kriva Đurina supruga Tanja Ribič koja kaže kako je svaki njihov porodični ručak jedna stand up komedija zbog čega nije vjerovala u neuspjeh.

Novi autorski hit Branka Đurića - Đure, "'Đurologija", trenutno je najgledanija predstava u cijelog regiji, a i šire. Naime, "Đurologiju" je do sada pogledalo više od 50.000 ljudi, uključujući zemlje regije, Australiju, Kanadu, SAD i Skandinaviju. U svim gradovima i mjestima u kojima je predstavljena, "Đurologija" je izazvala veliki interes javnosti te se za svaki nastup tražila ulaznica više.

Sa svojim prepoznatljivim bosanskim šarmom i dugogodišnjim glumačkim iskustvom koje se posebno ogleda u kultnom projektu "Top lista nadrealista" i "Audicija" , "Đurologija" donosi jednog novog, drugačijeg, a opet prepoznatljivog Đuru koji kroz 90 minuta trajanja showa izvlači ono najbolje iz svakog gledatelja, te mami osmjehe na lica.

Ovaj svojevrsni (anti)stand up show, kako ga i sam Đuro voli nazivati, u stvari je zbirka Đurinih razmišljanja koja na zabavan način predstavljaju sve ono što ga nasmijava, ali i nervira u današnjem životu.

"Na svakoj predstavi svi se prepoznaju u situacijama o kojima govorim. Bilo da se dotaknem jutarnjeg tuširanja ili vožnje tramvajem... na sceni demistificiram i sebe samog pa ljudima iskreno govorim kakve osjećaje imam, o čemu razmišljam, što me dekoncentrira, itd.", kaže Đuro.

Sve one koji dosada nisu uspjeli doći kod Đure po svoju dozu smijeha, ali i one koje ga žele vidjeti opet, popularni Sarajlija nasmijavati publiku u okviru Festivala Baščaršijske noći 18. jula u 19:00 i 21: 30 sati u BKC-u.