|

Đurić, Furlan i Pikić snimili prve kadrove filma "Berinine čakre"

Đurić, Furlan i Pikić snimili prve kadrove filma "Berinine čakre"
158
F
FENA
11.11.2012. u 18:09
47
komentara
158

dijeljenja
1/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
7/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
8/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
9/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
10/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
11/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Prva klapa filma "Berinine čakre" snimljena je danas u popodnevnim satima u Sarajevu u parku ispred džamije Čobanija. Reditelj i scenarist filma je Faruk Lončarević, a film govori o jednoj porodici iz srednje klase koja prolazi kroz razne probleme.
Nakon debitantskog filma "Mama i tata" (2006), "Berinine čakre" je drugi dugometražni igrani film reditelja Lončarevića koji je danas okupljenim novinarima kazao da je priča nastala po kolektivnom iskustvu, ali je djelomično bazirana na istinitoj priči.

Radnja filma smještena je u Sarajevu gdje će se cijeli film i snimati, osim jednog malog dijela u Neumu, a u filmu Berina (Marija Pikić), mlada umjetnica, pokušava da proživi svoju tek otkrivenu seksualnost i da prihvati neizbježnu smrt majke Jasne (Mira Furlan), dok se oko nje raspada njena socijalistička porodica iz srednje klase.

Njen otac Mladen (Brako Đurić) ne može da prihvati da život ide dalje bez njegove supruge. Njena mlađa sestra Luna (Edina Kordić) ne može ili ne želi da odraste. Zato Berina u ime sviju njih pokušava da spasi svoju porodicu i majčin život onako kako ona zna - kroz umjetnost i magiju.

Lončarević kaže da su kroz film izbjegnute važne tačke u produkcijskom smislu filmova iz ove regije, a to je nacionalni i religijski aspekt, kao i pitanje rata, dok je možda upravo to razlog zbog kojeg je trebalo pet godina da se film producira.

Glumica Furlan je novinarima u Sarajevu kazala da film zapravo govori o odrastanju i umiranju, ali i paralelnom otkrivanju života, ljubavi i erosa mlade djevojke i umiranju njene majke koja se bori s teškom bolešću. Naglasila je da film govori o univerzalnim ljudskim temama.

Kao zanimljivost filma izdvojila je da majka koja je ljekar i bavi se liječenjem ljudi oboljelih od karcinoma obolijeva od te opake bolesti, a samim tim film postavlja pitanje kontrole nad svojim životom.

Glumica Pikić je naglasila da je film veoma težak i zahtjevan jer je govori o intimnoj priči porodice u okviru njihova četiri zida, a takvu sudbinu doživjelo je mnogo porodica, no ipak nije ispričana, bar ne na ovako intiman način kako to priča film "Berinine čakre".

"Mladen je Sarajlija i veoma mi je sličan, a dijelimo i slična iskustva, tako da nema velikog bijega od lika", kazao je novinarima danas na snimanju glumac Branko Đurić koji u filmu glumi Berining oca Mladena.

Ukupan budžet filma koji će se snimati pet sedmica po šest dana iznosi oko 750.000 eura, a predviđeno je da se snimanje filma završi do 2013. godine, ali još nije poznat datum kada će film biti u kinima.

Direktor fotografije je Oleg Mutu, rumunski snimatelj poznat po filmovima Christiana Mungiua i Sergeja Loznice, scenograf je Osman Arslanagić, kostimografkinja Lejla Graho, šminkerka Lamija Hadžihasanović Homarac, kasting direktorica Timka Grahić. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo.

Film je međunarodna koprodukcija SCCA/pro.ba iz Sarajeva, Detail film iz Hamburga i Vertigo/Emotionfilm iz Ljubljane, a film je podržala Fondacija za kinematografiju iz Sarajeva, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo te Fond Eurimages.
Prijavi grešku


Komentari (47)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...