Đulić: Godina na izmaku iznimno teška, ali i uspješna za MTM 1974

F
FENA
29.12.2015. u 13:23
92
0
Đulić: Godina na izmaku iznimno teška, ali i uspješna za MTM 1974
92
Đulić: Godina na izmaku iznimno teška, ali i uspješna za MTM 1974 Sead Đulić (Foto: FENA)
Godina na izmaku bila je jedna od najtežih u 40 godina dugoj historiji Mostarskog teatra mladih (MTM) 1974, no umjetnički direktor te teatarske kuće Sead Đulić ocijenio je uspješnom.
"Okolnosti za djelovanje bile su iznimno teške. Nemamo podršku ni od koga, vodimo nekoliko sudskih procesa u kojima dokazujemo da mi zaista jesmo Mostarski teatar mladih, i uprkos svemu tome, u 2015. smo realizirali 272 predstave i programa", kazao je Đulić na godišnjoj konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, Mostarski teatar mladih 1974 u 2015. godini realizovao je sedam premijera, sudjelovao je na 11 festivala na kojima je osvojio sedam nagrada, glumački ansambl Mostarskog teatra mladih 1974 posjetio više od stotinu bh. mjesta u kojima je realizovao svoje programe, a upriličen je i tradicionalni Festival autorske poetike.

Đulić je ocijenio kako je 2015. godina bila iznimno teška godina za bh. kulturu u cjelini, istaknuvši kako pored hroničnog nedostatka novca još više brine "bahat odnos vlasti prema umjetnosti".

"Izjednačavanje nekih prigodničarskih okupljanja s umjetnošću je nešto što vrijeđa. Ne kažem da nam sve to ne treba, ali evo reći ću, jer uvijek kažem da treba krenuti iz svoje 'avlije', skokovi sa Starog mosta nisu u domeni kulture. Skokove treba finansirati iz turizma ili iz sredstava namijenjenih za sport, ali ne iz sredstava za umjetnost. Isto vrijedi za razne dane šljive, dane pšenice, dane kosidbe i slično", kazao je Đulić.

Govoreći o 2016. godini i programu MTM-a 1974, Đulić je kazao kako očekuje da će ona biti bolja za tu pozorišnu kuću.

"Pripremamo nekoliko premijera, a ono što je bitno izdvojiti je predstava 'Kruh i Mediteran'. Predstavu će režirati Gradimir Gojer, koji je adaptirao i objedinio dvije Matvejevićeve knjige 'Mediteranski brevijar' i 'Kruh naš' u ovaj projekt. Gojer će ovom predstavom obilježiti 40 godina svog umjetničkog rada, a upravo je Gojer jedan od osnivača Mostarskog teatra mladih i režirao je drugu i treću predstavu MTM-a 1974. i 1975. godine", kazao je Đulić.

MTM 1974 i u 2016. godini bit će fokusiran na rad s djecom i mladima, pa tako već 4. januara počinje Sajam dječje kreativnosti "Bajkovnica", sedmodnevna manifestacije koja se organizuje devetu godinu za redom, a čiji je osnovni cilj približavanje pozorišne umjetnosti djeci.

Na konferenciji za novinare Đulić je objavio i ime dobitnika godišnje nagrade Toni Pehar za glumačko ostvarenje u predstavama MTM-a 1974 u protekloj godini.

Umjetničko vijeće MTM-a 1974 ove godine odlučilo je dodijeliti kolektivnu nagradu, i to ansamblu predstave "Biti ili ne biti, to je pitanje" u kojoj igraju Anela Bašić, Sanita Bašić, Midhad Mašić, Alem Neziri i Ali Kamer Aksoj.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: