Kultura
3

"Djevojčica sa šibicama" na turneji po BiH

Klix.ba
Predstava "Djevojčica sa šibicama", u izvedbi Studija lutkartstva Sarajevo i Altteatra, osvojila je ukupno pet od sedam nagrada na sinoć završenim 20. Susretima pozorišta/kazališta lutaka BiH.

Najuspješnija predstava festivala je osvojila nagrade za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najbolju žensku ulogu, najbolju dramatizaciju i nagradu za najbolju scenografiju i kostimografiju.

Povodom Međunarodne sedmice djeteta (1.-7.10.), ova predstava kreće na turneju po gradovima Bosne i Hercegovine. Turneja počinje u ponedeljak, 1. oktobra 2012., a djeca iz Zavidovića, Gračanice, Gradiške, Gradačca, Istočnog Sarajeva, Foče, Stoca, Goražda, Donjeg Vakufa i drugih gradova će imati priliku uživati u izvedbi ove predstave koja je pokupila najviše nagrada stručnog žirija na festivalu u Bugojnu.

Poznata Andersonova bajka u ovoj izvedbi naglašava temu nasilja u porodici, ekonomskog nasilja nad djecom, obespravljenosti na spokojno djetinjstvo i normalno razvijanje i odrastanje.

Cilj predstave, koja se izvodi u sklopu projekta „I ja imam svoja prava“, jeste da se djeca upoznaju sa svojim pravima, kao i da se ohrabre na borbu za prava kada su ista ugrožena. Pored toga, cilj turneje je animirati i uključiti roditelje, nastavnike, odgajatelje, pedagoge i širu zajednicu u proces rješavanja ovog pritajenog, ali velikog problema našeg društva, kako bi udruženim snagama iznašli najbolje mehanizme za potpunu afirmaciju dječijih prava.

U predstavi igraju Alena Džebo-Hećo i Jasminka Požek-Božuta, dok režiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović. Riječ je dakle o interaktivnoj, multimedijalnoj i višestruko nagrađivanoj predstavi.