{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Djevojčica sa šibicama" na sceni SARTR-a

F
8.2.2012. u 15:12
0
1
"Djevojčica sa šibicama" na sceni SARTR-a
0
"Djevojčica sa šibicama" na sceni SARTR-a
Premijernom izvedbom predstave "Djevojčica sa šibicama" Hansa Kristijana Andersena, koja će na sceni Sarajevskog ratnog teatra biti održana 9. februara u okviru Festivala "Sarajevska zima", počet će obilježavanje 15 godina Studija lutkarstva Sarajevo.
Scenarij i režiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović, za lutke je zaslužna Ivanka Hristova-Radeva, dok u komadu igraju Alena Džebo Hećo i Jasminka Požek Božuta, saopćeno je iz Studija lutkarstva Sarajevo.

"Djevojčica sa šibicama" nije uobičajena bajka, ona nema sretan kraj, u njoj glavna junakinja ne postaje princeza, niti pronalazi svog junaka na bijelom konju.

"Možda je baš zbog toga danas i više nego aktualna, primjerena vremenu i ovom trenutku u kome se susrećemo s frapantnim podacima o tome koliko je djece u BiH izloženo nasilju, a koliko ih je satjerano na ulicu da prose i koliko ih uopće ne pohađa školu", ističe se u saopćenju.

Oko 50.000 djece u BiH živi u ekstremnom siromaštvu, predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno je samo sedam posto djece, dok šest posto njih nema pristup osnovnom obrazovanju, stotine djece rade na ulici, oko 6.000 ih nije upisano u knjige rođenih, a više od 1.000 djece bez roditeljskog staranja odrasta u institucijama umjesto u porodičnom okruženju.

Obespravljena, zapostavljena, odbačena i često izložena ekonomskom nasilju, sva ta djeca dijele sudbinu djevojčice koja u novogodišnjoj noći viri kroz prozore onih sretnijih i, iako su prozori zatvoreni, osjeća miris hrane, toplinu doma i čuje smijeh okupljene porodice.

S druge, pak, strane, postoji i veliki broj one djece koja, iako se nalaze s ove druge strane prozora, rastu u obiteljima u kojima roditelji nemaju vremena za njih, imaju sve što požele, ali ne i pažnju i ljubav.

Usamljena i prepuštena sama sebi, ta djeca stižu na ulicu tragajući za prijateljstvom i razumijevanjem.

"S toga smo kroz predstavu "Djevojčica sa šibicama" pokušali detektirati takve probleme koji govore o obespravljenom položaju djece danas u BiH, o njihovom sustavno oduzimanom pravu na normalno odrastanje. Zato smo predstavu locirali u prostor jednog podhodnika, išaranog, prljavog, hladnog i opasanog betonom, koji se, zahvaljujući imaginaciji i fantaziji, imanentnim samo djetetu, pretvara u prostor koji nema nikakvih ograničenja i u kojem se kroz igru, kreaciju i nadu dolazi do potpune slobode", naglašava se u saopćenju.

Ulaznice za predstavu su tri KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: