{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djela Dževada Hoze i grafike livanjskog trijenala predstavljeni u Umjetničkoj galeriji

F
8.2.2018. u 21:00
56
4
Djela Dževada Hoze i grafike livanjskog trijenala predstavljeni u Umjetničkoj galeriji
56
Izložbe grafika Prvo međunarodno trijenale grafike Livno i djela akademika Dževada Hoze svečano su otvorene večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine (UGBiH).
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ravnateljica Franjevačkog muzeja i Galerije Gorica-Livno Dražena Džeko podsjetila je da su prošle godine pokrenuli Prvo međunarodno trijenale grafike Livno, grafičku smotru na kojoj su javnosti predstavili recentna grafička djela 109 umjetnika iz 33 zemlje svijeta. Dodala je da je u Livnu bilo predstavljeno 216 grafika, od kojih je 138 ostavljeno u trajno vlasništvo Franjevačkom muzeju.

Ponosna je što ima priliku sarajevskoj publici predstaviti dio poklonjenih grafika koje su dio njihove nove međunarodne grafičke zbirke.

"Običaj je glavnoj izložbi dodati popratni sadržaj, a kome dati veću čast, već profesoru Hozi koji je začetnik grafičke škole u BiH", zaključila je.

Akademik Hozo kazao je da je "slučajno ili namjerno" zamoljen da 30 njegovih grafika bude izloženo u okviru izložbe u Umjetničkoj galeriji BiH koje predstavljaju ratnu verziju "Makove mape" iz 1972. godine.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović smatra da je grafika za Sarajevo i BiH vrlo važna priča, jer je jedna od najznačajnijih djelatnosti koja je "otvorila grad prema evropskim tokovima", nakon što je generacija predvođena akademikom Hozom osvojila mnoge nagrade na brojnim bijenalima grafike.

Posjetnici će moći pogledati izložbe do 16. marta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: